News55

Soraya Lavasani om sitt boende: ”Det finns en historia"

Artikelbild
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 sep. 2022

Hon är vår vän i rutan många mornar i ”Nymo” och pratar ofta om hur mycket hon älskar sitt jobb. Numera är Soraya Lavasani även husägare till en ovanlig kåk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Programledaren Soraya Lavasani, 40, har gjort vad man kallar en kometkarriär inom tv. Från Järlåsa utanför Uppsala pluggade hon grundkurs i journalistik på Kaggeholm folkhögskola och valde sedan att fördjupa sig inom tv, ett smart val med facit i handen.

Praktiken på TV4 ledde till ett vikariat på TV4 Uppland, senare till en fast tjänst på TV4 Gävle Dalarna och 2008 började hon jobba på TV4, då som nyhetsankare.

Storfavorit i TV4

Där levde TV4-profilen en relativt anonym tillvaro tills hon fick sitt stora genombrott när hon blev en av programledarna i ”Nyhetsmorgon”. Där är hon numera en storfavorit tillsammans med parhästen Martin Järborg.

– Vi har jobbat tillsammans tidigare och jag känner mig väldigt trygg med honom, dessutom är han rolig vilket alltid är en fördel.

Sommaren och ledigheten har Soraya och maken Ralph med barnen Bianca och Winston tillbringat i det nya huset norr om Stockholm. Paret flyttade från en lägenhet i Högdalen till ett drömboende som har en speciell plats i deras hjärtan och något hon inte berättat om tidigare.

– Nu är ni de första som får veta detta men det är inte vilket hus som helst. Det finns en historia kring det här huset och vår familj för det är min svärmors hus som vi tagit över som hon ritat och byggt. Hon köpte tomten för 30 år sedan och byggde sitt drömboende och hade det som sommarhus men flyttade dit permanent. Det är bara hon som bott här. Det är så mycket av Ralphs familjehistoria, jag har en relation till huset och våra barn med.

Nu har paret renoverat och gjort fler rum för att passa för familjen och deras behov och Soraya trivs som fisken i vattnet och vill helst inte lämna hemmet som har en tillhörande pool.

ANNONS

– Svärmor är 80 plus och huset är stort och tomten stor. Vi längtade efter att komma närmare naturen så det blev naturligt att vi tog över huset. Det fina är att svärmor bor kvar fast i gästhuset. Det funkar jättebra, min svärmor är fantastisk. Bara det att hon gör det här för oss är otroligt och jag ser bara fördelar att bo tillsammans.

Tiden var slut

Men livet har inte alltid varit enkelt för TV4-profilen. Sorayas mamma drabbades av livmoderhalscancer och gick bort 2010, efter ett återfall. Familjen fanns vid hennes sida ända till sista andetaget och hon blev bara 54 år. Soraya är tacksam över att de fick den tiden tillsammans där inget blev osagt och hon fick möjlighet att säga hur mycket hon älskade sin mamma.

– Det kanske låter märkligt men det fanns något fint över att få dela hennes sista tid, att finnas där. Hon visste och vi visste att tiden var slut och det fanns ingenting som var osagt. Vi fick ett rum på Hospice hennes tre sista veckor i livet och vi turades om att vara där, pappa och mina syskon. Men det blev ett otroligt tomrum och jag mådde inte så bra efter att mamma försvann.

Under tre år efter mammans bortgång hade Soraya svårt att hitta glädjen i livet, hon jobbade och fungerade men fann inget lycka i något riktigt och var ständigt låg.

– Jag var på jobbet, funkade, skrattade men jag var inte glad, jag tror att jag var deprimerad utan att få en diagnos. Jag var olycklig. En nära vän sa att jag inte behövde må så, att det fanns hjälp att få och först tänkte jag att, äh, inte ska väl jag ta upp tid och det går väl över men jag tog hjälp och då vände det. Jag började jobba med mig själv.

“Jag lever verkligen min dröm”

I samma veva träffade hon sin nuvarande man och det tog ett tag att släppa in honom, att sänka garden. Han hade varit gift tidigare, hade barn redan, var lite äldre än Soraya och hon var helt säker på att det aldrig skulle bli de.

ANNONS

– Vi var ifrån varandra under en semester och jag kom till insikt om att jag faktisk älskade honom, möttes på Arlanda och det var ett filmiskt ögonblick när vi sprang mot varandra och jag hoppade upp i hans famn och kysstes. Nu är vi gifta, bor i ett fantastiskt hus och har två barn tillsammans. Jag lever verkligen min dröm. Har ett jobb jag älskar, en familj och kan inte se mig någon annanstans. Det är klart att han har en stor del i att jag började må bättre där under 2013 men jag hade påbörjat jobbet själv.

Soraya är väldigt nöjd där hon är i livet. Det är utvecklande på ”Nyhetsmorgon” och det kommer hända saker i tablån som hon inte kan berätta om men hon har ingen längtan eller strävan efter att avancera eller göra några karriärsdrag.

– Jag får nypa mig i armen över hur mitt liv har blivit. Jag är så tacksam.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS