News55

Hon byggde Trumps lyxhus i Florida

Mar-A-Lago
1927 stod Marjorie Merriweather Post drömhus klart i Florida. En fastighet som kostat över en miljard kronor i dagens penningvärde att bygga men som idag mest är känt för att vara ägt av Donald Trump. (Foto: Montage)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Donald Trumps egendom Mar-A-Lago har omnämnts otaliga gånger i samband med hans tveksamma affärer. Här är historien om fastigheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På morgonen den åttonde augusti 2022 stormade FBI in i Donald Trumps mansion Mar-A-lago i Florida. Syftet var att genomsöka fastigheten på jakt efter dokument som Trump olagligt tagit med sig efter sin period på presidentposten.

Hur raiden gick är en historia för sig. Men det var då som allmänheten på riktigt fick lära sig namnet Mar-A-Lago. Ett udda namn på en fastighet, och vad var det för ställe som Trump egentligen huserade i?

Tillblivelsen av Mar-A-Lago har dock inget med Donald Trump att göra. Fastigheten härstammar från det glada 1920-talet och den tid då Florida “upptäcktes” av både USA:s förmögna i synnerhet och fastighetsexploatörer i allmänhet.

Mar-A-Lago
När Mar-A-Lago stod klart var det världens dyraste privata fastighet. (Foto: WikiCommons/Jack Boucher)

Den stora tomten där Mar-A-Lago sedan skulle bli verklighet på, köptes i början av 1920-talet av Marjorie Merriweather Post, då USA:s rikaste kvinna och en stor entreprenör inom matvaruhantering.

Pampigt sommarhus

Hon lät den då mycket populära arkitekten Marion Sims Wyeth rita ett antal hus på tomten, som skulle kunna användas som både sommarbostad men också som representationsplats för hennes omfattande umgänge i både hennes affärer och privat.

Marjorie Merriweather Post byggde Mar-A-Lago
Marjorie Merriweather Post var USA:s rikaste kvinna när hon lät bygga Mar-A-Lago 1924-27. (Foto: WikiCommons/C.M.Stieglitz)
ANNONS

Egendomen började byggas 1924 och stod klart tre år senare 1927. Kostnaden för färdigställandet landade på hisnande sju miljoner dollar, vilket idag motsvarar närmare 1,4 miljarder kronor, vilket gjorde fastigheten då till den dyraste inte-kungliga byggnaden någonsin.

ANNONS

Ensam dotter

Marjorie Merriweather Post hade fötts som ensam dotter till C.W. Post och Ella Letitia Merriweather. Familjen hade det gott ställt genom bolaget Postum Cereal Company, grundat av C.W. Post och som var snabbt växande och mycket lönsamt.

Utvecklade bolaget

1914 dog Marjories far och hon fick ta över bolaget och driften av verksamheten. Genom idogt arbete och en stor portions affärstalang, fortsatte bolagets tillväxt starkt på marknaden genom både uppköp och utveckling.

Inredningen på Mar-A-Lago
Det sparades inget när Mar-A-Lago byggdes. (Foto: WikiCommons/Jack Boucher)

Under en affärsresa med bekanta på hennes yacht Hussar, träffade hon uppfinnaren Clarence Birdseye, som hade jobbat på ett sätt att produktionseffektivt och ekonomiskt kunna frysa dagligmat.

Köpte patentet

ANNONS

Marjorie förstod att detta var något nytt och revolutionerande och köpte upp Birdseyes patent och snart kunde hennes bolag, som nu bytt namn till General Foods Corporation, presentera den första frysta maten.

Frysvaror enligt ett nytt patent
Clarence Birdseye grundade Birds Eye Frosted Foods – ett företag som Marjorie Merriweather Post köpte och utvecklade. (Foto: Arkiv)

Unnade sig lyx

Med sin ständigt växande förmögenhet omgav hon sig med ett stort antal bostäder och den för tiden största seglande privata yachten Sea Cloud.

Den vackra Sea Cloud
Yachten Sea Cloud var under många år världens största privatägda seglande yacht. (Foto: WikiCommons/BaS)

Hennes liv var fyllt av action. Gift tre gånger, tre döttrar och VD och ägare till ett mycket framgångsrikt bolag.

När Mar-A-Lago stod färdigt 1927 kom det i omgångar att användas flitigt men emellanåt stå oanvänt. Namnet kommer från spanskan om betyder lite fritt översatt från havet till sjön.

126 rum

ANNONS

Det är inget litet bygge som hon låtit beställa. Husets 126 rum täcker tillsammans en yta av 5810 kvm och bjuder på alla bekvämligheter du kan tänka dig.

Efter hennes död 1973 donerades Mar-A-Lago till amerikanska staten med tanken att låta det bli ett “sommar-vita-huset”. Men ingen av de kommande presidenterna gillade platsen och till slut så såldes det till Donald Trump 1984.

Mar-A-Lago som representationsbostad.
Donald och Melania Trump tar emot det japanska premiärministerparet på Mar-A-Lago. (Foto: WikiCommons/内閣官房内閣広報室)

Marjorie Merriweather Post hann under sit liv bygga upp sitt bolag, skaffa sig fantastiska samlingar av rysk konst och juveler samt bedriva en omfattande välgörenhet.

Många av de hus hon lät uppföra donerades under hennes levnad för diverse offentliga verksamheter. Hennes engagemang för samhällets lite svagare, har gjort att hennes minne är positivt och hennes filantropiska gärning ännu större.

Här flyttas Trumps handlingar från Mar-A-Lago. Dagens PS.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS