News55

Kuriosa om nationaldagen och svenska flaggan

nationaldagen
I artikeln kan du läsa om varför vi firar nationaldagen och svenska flaggans historia. (Foto: Pontus Lundahl / TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

Blågul är dess banér och det var Oscar II som såg till att svenska flaggan inte bara kom att tillhöra sjöfarten. Gustav Vasa å sin sida har i allra högsta grad ett finger med i firandet av vår nationaldag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1873 bröt Oscar II den invanda traditionen genom att hissa svenska flaggan på Stockholms slott.

Året var 1873.

Så skrev Oscar II om svenska flaggan

“När jag besteg tronen sågos få svenska flaggor till. Inne i landet kände skolbarnen icke ens huru de såg ut, ja underligare ändå, för landssoldaterna vore de alldeles obekanta. Flaggan ansågs uteslutande tillhöra sjömännen! Huru annorlunda nu. Huru mycket bättre. Ingen skulle vilja se den blågula kungsflaggan nedhissad från Stockholms kungaborg. Men då jag första gången lät våra svenska färger svaja högt över Lejonbacksporten, då genljöd Norrbro av klandrande röster”, skrev Oscar II senare i sina memoarer.

Det här stod att läsa i Dagens PS i en längre anekdot om just vår blågula fana på Sveriges nationaldag den 6 juni i fjol.

Under stormaktstiden hade de svenska örlogsfartygen en tvåtungad blågul variant i masten och som vajade i vinden, den ansågs förresten vara Sveriges första örlogsflagga.

Det påstås att svenska flaggan fått inspiration från vårt grannland Danmark, och förutom örlogsflottan tjänar den än i dag och sedan långt tillbaka inom svensk handelsflotta, en tidigare inte helt lyckad kombination.

En tretungad flagga med stora riksvapnet på, den sticker ut och skiljer sig på så sätt från den tvåtungade. Den förstnämnda, när den hissas på Stockholms slott, indikerar att konungen är i riket.

ANNONS

Den 6 november 1663 stadfästes det från kungen att användandet av den tretungade örlogsflaggan förbjöds för alla utom militärmakten.

ANNONS

Gemensam flagga under unionstiden

“Övriga, det vill säga handelssjöfarten, fick dock föra flagg med ett gult kors på blå botten. Men då skulle flaggan vara ‘fyrekantige och jämnt afskurne’. Flaggan förblir en symbol för sjöfarten och krigsmakten genom århundradena, och existerar i princip inte hos gemene man”, förklarar Dagens PS.

Fram till 1906 var det ett virrvarr om hur svenska flaggan skulle se ut och användas.

Under unionstiden, Sverige-Norge, fanns en gemensam flagga och undrar du hur vi i dag får använda vår nationalsymbol är det reglerat i lag, du kan alltså inte bara rita dit egna symboler och misspryda svenska flaggan hur som helst.

Gustav Vasa bakom vår nationaldag 6 juni

“De blå och gula kulörerna är fastställda och flaggan förekommer i endast i två lagliga former: tretungad, som används av kungahuset och försvarsmakten, samt tvärskuren, som används i alla andra sammanhang”, framgår det.

I fjol på nationaldagen var det exakt 500 år sedan Gustav Vasa kröntes till kung. I samma veva blev Sverige en modern nationalstat och det är i grunden historien om varför vi firar Sveriges nationaldag.

ANNONS

Läs mer om det på Dagens PS.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS