News55

Forskning avslöjar: Så formas hundens beteende

Fyra små valpar. Valpar är väldigt olika och har från början väldigt olika förmågor
Valpar är väldigt olika och har från början väldigt olika förmågor. (Foto: Thyago Santos/Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 nov. 2024Publicerad: 26 nov. 2024

Forskare som studerar valpar har upptäckt när deras olika kognitiva förmågor utvecklas och sett att hundars förmågor skiljer sig väldigt mycket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I årtusenden var våra hundar ute och vaktade våra hem och skyddade oss på natten, men nu vill vi att de ska vara inomhus och förväntar oss helt andra saker av dem, skriver New Scientist.

Brian Hare, professor i evolutionär antropolog vid Duke University i Durham, North Carolina, USA, tycker att det vi nu förväntar oss av våra hundar är en evolutionär obalans.

Vi vill att våra inomhushundar ska vara vänliga mot främlingar, vila tyst hela natten, de ska vara rumsrena, inte jaga andra djur och inte sätta sina smutsiga tassar på våra kläder.

Det här problemet går dock att lösa, flera studier visar att selektiv avel och träning kan hjälpa hundar att anpassa sig till att leva inomhus.

Identifiera assistanshundar

I sitt labb har Brian Hare och hans team inrättat ett valpdagis för att få mer kunskap om hundars kognitiva milstolpar i sin utveckling.

I forskningsprojektet Duke Puppy Kindergarten undersöker forskarna hur hundar blir som de är.

Målet med forskningsprojektet är att lära sig att uppfostra valpar på rätt sätt och identifiera de hundar som kan lära sig att bli assistanshundar, det skriver New York Times.

ANNONS

Brian Hare menar att ett stort problem i brukshundarnas värld är att massor av valpar föds upp men ingen vet om de kommer att kunna utföra ett jobb förrän de är två år.

ANNONS

Flera familjer eller en

På valpdagiset har en grupp valpar tre till fyra elever vid universitetet som de går hem med, på morgonen lämnas de in på dagiset, cirka 100 volontärer hjälper till med valparna.

Dessa valpar får följa med till eleverna till exempelvis biblioteket och matsalen.

En annan grupp valpar socialiseras som vanligt och får komma hem till en familj och kommer in till valpdagiset varannan vecka för att testas.

Tillräcklig socialisering räcker

“För våra kognitiva mått hade det absolut ingen inverkan, de två olika sätten vi uppfostrade dem. Det skulle jag inte ha förutspått”, säger Brian Hare till New York Times.

Det här betyder dock inte att det inte spelar någon roll hur du föder upp din hund, men när du når tröskeln för ansvarsfull socialisering finns inga mätbara extra fördelar med att överdriva.

ANNONS

Ansvarsfull socialisering är att låta valpen komma ut på promenader och träffa nya människor och nya hundar.

Väldigt olika förmågor

Forskarna har dock upptäckt att valpars olika kognitiva förmågor utvecklas vid olika tidpunkter.

När valpar är åtta till nio veckor gamla börjar de följa mänskliga gester, får grundläggande minne och perceptuella förmågor.

Brian Hare förklarar att valparna når vuxennivå i sin förmåga att följa gester inom en vecka, vilket är fantastiskt, men att nå självkontroll tar flera många, många veckor.

“Omkring tio till tolv veckor börjar valpar nå sin första framgång med en enkel självkontrolluppgift. De börjar också få mycket ögonkontakt med människor”, säger Brian Hare till New York Times.

Han säger vidare att vid 13 eller 14 veckor händer två mer komplicerade saker, valparna klarar en riktigt svår självkontrolluppgift och de börjar klara en uppgift med orsaksresonemang.

I den uppgiften måste de förstå att fasta föremål inte kan passerar igenom varandra.

ANNONS

I forskningen har de också sett att enskilda hundar har olika styrkor och svagheter, vissa valpar är anmärkningsvärt bra, rentav geniala, medan några inte är så bra på någonting.

Hundtränaren som gör valpar gatusmarta

New York är inte bara hektiskt för människor – även hundar måste lära sig att navigera i storstans kaos. Hundtränaren Annie Grossman har blivit expert på att förvandla valpar till riktiga stadsproffs.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Oljepriset: Så högt kan det bli – eller?

Få har väl missat att oljepriserna skenat under hösten. Om toppen är nådd? Både ja och nej. Här berättar vi varför. Om det kan bli värre? Åtminstone dyrare. Så har det åtminstone sagts. Detta eftersom oljepriset, i likhet med andra råvaror, följer världens konflikter. Skulle konflikten i Mellanöstern eskalera, riskerar oroligheterna generera ytterligare prisökningar. Hotar […]