News55

Är Tareq Taylors lyxkrog landets mest prisvärda?

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 11 dec. 2022Publicerad: 11 dec. 2022

Fine dining, mums. Men så här i dyrtider? Ja, i så fall kanske hos Tareq Taylor. Han driver Sveriges förmodligen mest prisvärda lyxrestaurang.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På Tareq Taylors krog Kockeriet i Malmö kostar en fem- eller sjurättersmeny med mat av absolut toppklass bara en tredjedel och i något fall till och med en fjärdedel av priset för en avsmakningsmeny hos de dyraste konkurrenterna i landet. 995 kronor respektive 1.095 kronor. Förvisso mycket pengar, men nu handlar det alltså om lyx.

På Kockeriet möts man av ett farligt gott bröd med något så läckert som hemkärnat smör. Lika bra att beställa en extra smörportion på en gång, så gott är det. Men här gäller det förstås att inte äta sig mätt för tidigt:

Utöver de sju rätterna på menyn serveras såklart några små fina aptitretare. Sen börjar showen med en mjäll bit röding med krondill och kronärtskocka. Därpå ännu en fisk:

Pocherad gös i smörsås med silverlök och kaviar. Och därpå ännu mer godis från havet: råstekt havskräfta med kålrabbi och smak av gran och rosmarin. Sen, som fjärde rätt, något av det bästa jag vet, en mör kalvbräss med pumpa och mustig buljong:

Och vi kör vidare – med en bit anka med svamp och enbär:

ANNONS

Och kvällens crescendo är en osannolikt mör skiva hjortfilé med rödkål och mole (en mexikansk sås som serveras till fest).

Nu ropar kroppen på en lätt och svalkande dessert. Vilket på Kockeriet blir inkokt päron med karamellglass och ingefära. En utmärkt avslutning.

Vad dricker man till allt detta? Ja, själv skippar jag alltid de “vinpaket” som bättre krogar vill få oss att beställa. De är svindyra, ofta lika dyra som maten och ibland mer. Tycker att det räcker med en kall lageröl i början och ett glas rödvin när det blir dags för köttet. Då behöver man inte låta vinet ta all fokus från den fina maten, och man behöver inte höra långa utläggningar om jordmånen och klimatet på vingården och vilken “liten, lokal producent” som trampat druvorna. Och det kan kanske i stället bli pengar över till en draja inledningsvis och en liten calvados efteråt.

Sen kan man sjunga och le hela vägen tillbaka hem till falukorven…

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS