News55

Årets krogmiddag och världens godaste sås

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 16 maj 2023Publicerad: 16 maj 2023

Häromdan fick jag världens bästa gräddsås. På årets trevligaste restaurangmiddag, som dessutom fyllde 100 år. Läs och njut!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Själv älskar jag att läsa om härliga middagar. Det överträffas bara av att få äta själv…

För prick 100 år sen inleddes vad som kom att bli en skön tradition: Gröna Lunds vårmiddag på krogen Tyrol. Efter några års pandemiuppehåll återuppväcktes den häromdan.

Varje år har jag tittat nervöst i brevlådan frampå vårkanten. Och undrat, ända sen 1970-talet: kommer dert en inbjudan? Det gjorde det i år också, och lyckan och tacksamheten var total.

För den som gillar goda vanor var det underbart att konstatera att menyn är densamma 2023 som för 100 år sen – förutom ett litet undantag: förra århundradets sköldpaddssoppa har numera förpassats till historien.

Annars var allting alltså härligt välbekant, och väldigt gott: små kanapéer med hummer, löjrom, renstek och ost, följt av en tjock skiva färskrökt lax med gräddkokt spenat och pocherat ägg. Därpå den möraste lilla vårkyckling med en gräddsås som inte har sin like nånstans i världen:

Den där gräddsåsen har jag alltid längtat efter hela året. Den är ett av kvällens största samtalsmämnen. Hur gör dom?

En gång fick jag receptet. Det var för 400 personer. I min hemmaversion delade jag med 100 men kom inte ens i närheten av originalets lena knäckighet.

ANNONS

Den traditionella desserten bärs in på nobelvis, med sprakande små fyrverkerier. Glassbomb med jordgubbssorbet inuti, vispad grädde, spunnet socker (åh, vad gott det är!) och färska jordgubbar. Våren är här!

Sorry för färgerna, originalet var mycket snyggare!

En trevlig detalj: till förrätten serveras alltid snaps och öl. En gammal närligslivsprofil viskade i mitt öra:

-Snaps och whisky får man nästan aldrig till middagarna i finanskretsarna numera. Det pimplas bara vin.

Men på Gröna Lund håller man alltså på traditionerna. Gamla ägarfamiljen Lindgren tyckte om snaps.

Och inte blev det sämre i år, när Niklas Strömstedt ledde allsången i Helan går så att restaurang Tyrol kändes som rena berg- och dalbanan.

Efter middagen med kaffe och avec fick gästerna åka så mycket de ville i Fritt fall, Monster och Twister och allt vad attraktionerna heter.

Men jag var så mån om att få behålla den goda maten att jag avstod från åkturer i år.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS