News55

Godaste köttet är mört, saftigt - och prisvärt!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 24 feb. 2024Publicerad: 24 feb. 2024

Vi har en "ny" köttfavorit: oxkinder. Långkokta smälter de i munnen och smakar underbart. Och inte minst viktigt är att priset är hyggligt!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Oxkinder kan vara svåra att få tag i. Fanns djuprysta av märket Gudruns hos COOP förut, men de verkar ha försvunnit ur marknaden, kanske tillfälligt? Däremot kan man köpa färska oxkinder, om man har tur att hitta dem, vilket jag gjort några gånger på ICA, bl.a. Här och var kan man också köpa färdiglagade, KRAV-märkta oxkinder i rödvinssky, tillverkade av det lilla företaget VAK, de är mycket goda.

Kokar man dem själv är det mycket enkelt: bryn dem i smör med salt och rejält med vitpeppar, lägg i kastrull eller gryta, häll på rödvin och oxbuljong och koka c:a 4 timmar. Jag har förvånats över att de blir möra redan efter 2 timmar, men de blir bara bättre om de får koka dubbla tiden. På restaurang Sturehof kokar man dem t.o.m. i 12 timmar! Det fina med det här köttet är att fettränder och småsenor som det innehåller, smälter ner under kokningen och gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt. Ingenting behöver skäras bort!

Red av såsen en aning med lite maizena och servera med kokt potatis. Man kan också lägga till brynt svamp och bacon eller rökt fläsk, och äta rätten med gelé eller lingonsylt. Men det färdiga, möra köttet med sin mustiga sås är så gott att det egentligen inte kräver några extra tillbehör.

Så ta tipset: inled jakten på oxkinder och se fram emot en festmiddag!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS