News55

Kom med på hälsoprofessorns lyxiga påskmiddag

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 29 mars 2024Publicerad: 29 mars 2024

Att nyttig mat vara så lyxigt god!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius är Sveriges främsta expert på hälsa – och hon älskar god mat. Skulle hon kunna övertyga mig om att en nyttig middag kan vara en riktig gastronomisk höjdare?

I veckan försökte hon – och lyckades!

Sveriges äldsta kulinariska sammanslutning, Lilla Sällskapet, där vi båda är med, hade möte i påskveckan, och Mai-Lis var kvällens värd. Och vilken middag hon hade komponerat!

Smör och grädde var portförbjudet, och en viss klentrogenhet spred sig i gänget när vi insåg det. Jag erkänner att den gamla smörfantasten i mig blev aningen orolig.

Men det här blev kvällen när jag insåg att olivolja är lika gott.

Det finns tunga skäl att lyssna på Mai-Lis inte minst när hon berättar att en bra kosthållning kan bidra till ett liv, som är många, många år längre – och friskare – än det annars hade varit.

Och det är aldrig för sent att skärpa upp sina matvanor (ja, du vet, mer fisk, grönt och nötter hälsosamma fetter och allt det som vi kännner till men har lite svårt att leva upp till). Den som lägger om sina matvanor vid 60 års ålder kan hoppas på ett tio år längre liv – och börjar man äta rätt så sent som vid fyllda 80 kan man hoppas och tro på tre fyra år extra, utöver sin tidigare förmodade ålder!

Bra tröst och tips för seniorer.

ANNONS

Till middagen serverade professor Mai-Lis fyra härliga för- och varmrätter att dela på runt bordet. Först färsk vit, grillad primörsparris på en bädd av persilja, hasselnötter, vitlök och olivolja:

Sen rostade jordärtskockor med jordärskockschips, syltad silverlök och dansk smältost och stenbitsrom:

Jag höll på att äta mig mätt på förrätterna – men aptiten vaknade till nytt liv när de två varmrätterna kom in, båda var fisk (som jag älskar). Först grillad marulk med olivolja och citron:

Nästa fisk: friterade torskkinder med gremolata (hackad persilja, vitlök, olja och citronskal), tomat och oliver:

ANNONS

Efterrätten var rabarbersorbet med färska hallon, friskt och syrligt.

Hur gick det utan smör då?

Jo, vi saknade det inte den här gången, eftersom det hembakade brödet i stället bars in med en smakrik röra på kronärtskockor. Jättegott:

En lyxig hälsomiddag, med andra ord, som gav fin inspiration till det nya liv som jag ska börja… snart!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS