News55

Linnéa från Leksand vill revolutionera matvärlden

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 09 feb. 2023Publicerad: 09 feb. 2023

20 miljoner ton färska och nyttiga cashewfrukter kastas i Afrika varje år. Läs om tjejen från Leksand som ser till att svinnet blir till mat. -Det är en revolution på gång, säger hon, en världsnyhet!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Leksandstjejen Linnéa Falkinger följde med sin pappa på en hälsoresa till Senegal när hon var 15 år. Hon föll snabbt för landet, människorna, kulturen, musiken. Till föräldrarnas förskräckelse reste hon snabbt tillbaka – ensam.

Nu är hon gift med en senegales, fyrabarnsmamma – och social entreprenör. Och har startat en verksamhet som är tänkt att bota svälten och stoppa matsvinnet i stora delar av världen. Målet är att ta vara på matsvinnet, skapa lokala arbetstillfällen och erbjuda ett naturligt näringrikt växtbaserat kött i en cirkulär och social affärsmodell som gör gott från jord till bord.

Produkten som ska revolutionera den internationella gastronomin är cahshewfrukten.

Visste du att cashewnötterna vi äter bara är en minimal del av det stora cashewäpplet? Jag visste det inte. Hela frukten ser ut ungefär som en fullvuxen paprika med en liten nöt på toppen, eller snarare i botten:

När man ska skörda cashewnötter plockar man loss dem från frukten och sparar bara den lilla nöten. En per frukt, alltså. Resten, hela frukten, kastas.

Eftersom cashew växer på många ställen, bl.a. i Afrika och Sydamerika, blir det en enorm massa fullt användbar frukt som slängs. Över 20 miljoner ton per år bara i Afrika. Snacka om matsvinn! Hela 90 procent försvinner.

En kväll för några år sen blev Linnéa hembjuden till vännrt i Senegal på middag. De hade kommit på att man kunde koka kasserade cashewäpplen och skapa maträtter av dem. Så föddes idén hos Linnéa att lansera cashewkött på matmarknaden. Hon tömde sitt bankkonto och började tillsammans med de senegaleisksa kvinnorna vidareutveckla produkten för att sen starta upp en lokal produktion med europeisk standard. Cashewfrukten köps direkt av bönderna, förädlas och paketeras lokalt i produktionslandet, utan mellanhänder.

ANNONS

Jag fick provsmaka en av de cashewrätter som Linnéa designat häromdagen. En gryta med många spännande kryddor. Texturen var köttliknande och smaken utmärkt.

Nu håller Linnea på att sprida det nya livsmedlet över Sverige och världen. I Senegal bygger hon en 3.000 kvadratmeter stor fabrik som ska skapa 500 lokala jobb. Och intresset från matbranschen är stort. I oktober 2021 lanserades Linnéas växtbaserade kött i Axfood-koncernen (Hemköp, Willys, Mathem och Urban Deli). Nu ett drygt år senare har flera produkter lanserats, en fick pris som “Årets bästa hälsomat 2023”. Alla produkter innehåller bara en ingrediens, cashewfrukten. 

Linnéa och hennes man, som hjälps åt i projektet

Stora internationella aktörer har visat intresse, men Linnéa är reserverad. Hon har ett ideellt fokus, som bl.a. innebär att I förtjänsten ska återinvesteras i barn och ungas utbildning och mikrolån till lokala entreprenörer i produktionsländerna. Målet är att starta fler produktioner i alla länder där cashewfrukten idag fortfarande går till spillo.  De arbetstillfällen som skapas vill Linnéa även ska gå till lokalbefolkningens kvinnor som också nu mot alla odds kan få jobb och en vettigare levnadsstandard.

Hemma i köket har jag en påse torkad cashewmeetly, som Linnéa har döpt varumärket till. Jag ska prova den på olika sätt: kanske kokta i en gryta, kanske som ett av flera tillbehör till tacos, eller något annat. Kommer att rapportera om resultatet. Tills vidare läser jag recepttips på Linneas hemsida Cashewmeetly.se.

Och gläds åt att det plötsligt finns en intressant produkt som nu räddas från att ruttna på träden och på marken och tidigare bara kastats. Tack vare en driftig fyrabarnsmamma från Leksand.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS