News55

Lyxigt midsommarextra: tre snapsar och en tårta

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 22 juni 2022Publicerad: 22 juni 2022

En lyxig smörgåstårta lyfter midsommarhelgen! Och med en hemgjord sommarsnaps når man de högsta höjderna.

ANNONS
ANNONS

Häromdan gjorde jag smörgåstårta för första gången på över ett år. En lyxigare variant med lax, räkor, kräftor och löjrom. Vill du ha receptet? Det kommer här:

Jag gjorde tre lager fyllning. Inte alls nödvändigt, du kan gott skippa en, i så fall den tredje.

Fyllning 1: 1 burk tonfisk, 3 msk bostongurka, 1 msk majonnäs, 1 msk crème fraiche, 1 tsk dijonsenap, salt, peppar. Blanda allt och smaka av.

Fyllning 2: Skagenröra. Funkar bra med färdigköpt. T.ex. en stor burk av ICA:s.

Fyllning 3: 100 gram gravad eller rökt lax, 2 kokta ägg, 1 msk majonnäs, 1 msk crème fraiche, 100 g kokt sparris, ½ msk riven pepparrot. Finhacka lax, ägg och sparris och blanda med pepparrot, majonnäs och crème fraiche.

Bre ut fyllningarna mellan lagren av bröd. Ta gärna kavring till det mellersta lagret. Stryck crème fraiche tunt runt om och över hela tårtan, plasta in den noga och ställ i kylen över natten.

Dagen efter: dekorera valfritt med allt det goda du vill kosta på dig.

En kall snaps uppskattas av många för att balansera det feta. I år år provar jag några annorlunda varianter:

ANNONS

Rabarbersnaps: Skär ett par stjälkar rabarber i små bitar och blanda med ett par matskedar socker och 5 dl vodka. Låt stå två dygn, sila sen blort rabarbern.

Pepparrotssnaps: En favorit! Lägg några strimlor färsk pepparrot i vodka. Låt stå två dygn.

Vitlökssnaps; Blanda ett par klyftor vitlök med vodka. Låt stå två dygn. Vår ramslöksplockande granne Irma föreslår att man kan byta vitlöken mot ramslök. Tror att det blir alldeles utmärkt, ska prova!

Trevlig midsommar!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS