News55

Nytt på ostfestivalen: Sveriges första burgarost

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 11 feb. 2023Publicerad: 11 feb. 2023

Det är ostfestival i stan i helgen. Och vilken rusning på premiärkvällen!

ANNONS
ANNONS

Efter en pandemipaus som känts som en evighet får vi träffas igen, alla ostälskare. Som uppenbarligen är fler än man kunnat ana, för oj vilken rush det var i dag, när ostfestivalen invigdes på Münchenbryggeriet i Stockholm!

-I svåra tider värnar vi om den svenska osten, som upplever ett enormt uppsving, säger de nöjda ostfestivalgeneralerna Fredrik Rumenius och Erik Ellström.

Jag gled runt på festivalen och njöt av ett otal smakprover. Kom inte in på ostprovningen, den var fulltecknad sen länge. Men köpte några goda lokala ostar från olika småmejerier och såg fram emot att få korka upp en flaska rödtjut och njuta av vältempererade ostar.

Såg inga påtagliga trender annat än att svensk ost står sig bra i internationell kokurrens. Bra exempel: äntligen och för första gången har vi fått en svensk hamburgerost, en ekologisk läckerhet som Elin från Väddö Gårdsmejeri visar upp på festivalen. Jag föll direkt för tryffelcheddarn – med hela 4% färsk tryffel, långt mer än de flesta tryffelprodukter som finns på marknaden.

Sveriges nordligaste mejeri hade tagit sig hela vägen från Vuollerim till Stockholm och bjöd på ostar från de egna korna:

ANNONS

Besökarna får själva rösta på bästa ostarna under festivalen. Gårdsmejeriet Sanda i Österhaninge knep två guldmedaljer på förra festivalen och är förstås fulla av tillförsikt i år också. Jag köpte detas goda vit/blåmögelost. Hittade på ett annat ställe en spännande granbarrssirap, som jag tror passar fint till.

Hågade ostvänner har två dagar på sig att frossa, festivalen är öppen till och med söndag.

Trevlig osthelg!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS