News55

Professorn tipsar: Så lever du längre och friskare!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 13 sep. 2023Publicerad: 13 sep. 2023

Det finns ganska enkla sätt att skaffa sig ett längre och friskare liv! Här får du de bästa råden - direkt från professorn som vigt sitt liv åt att hjälpa oss till bättre hälsa och ett bättre liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Häromkvällen åt jag kräftor med Maj-Lis Hellénius, läkare och professor vid Karolinska institutet, som forskar och undervisar om livsstil och hälsa både i Svefrige och internationellt. Hennes bok Livsviktigt! har just kommit ut i en ny, omarbetad och uppdaterd upplaga. Vi hade utomordentligt trevligt.

Jag smög så gott jag kunde med mina överdrivet smörtäckta mackor och skämdes lite när jag tog min andra nubbe (bara en liten fyra, men ändå…).

– Du behöver inte skämmas, skrattade Maj-Lis, jag dömer ingen. Alla får leva som de vill. Jag hoppas bara kunna göra det lite bättre för så många som möjligt.

Egentligen är det inte så märkvärdigt, säger livsstilsprofessorn:

– Det som kanske hotar vår hälsa mest är stillasittandet. Det finns också ett samband mellan depression och vår orörlighet. Om man kan, så ska man resa sig och röra på sig var 20:e minut. Redan där når man stora hälsofördelar.

– Att stå och jobba, om man kan, är också jättebra. En undersökning har visat att man kan stå bort 10 kilo på ett år!

Och så maten, alls vårt favoritämne – det är väl ingen direkt nyhet att medelhavskosten är supernyttig. Men visste du att den också minskar risken för Alzheimer, Parkinson och andra former av demens? Samt att den minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och vissa cancersjukdomar.

ANNONS

Och man behöver inte söka sig till Medelhavet för att hitta goda nyttigheter: ruccola, spenat, rädisor, rödbetor och frukt och bär är sånt som vi har här hemma och som har en rad positiva effekter på hälsan.

I Livsviktigt! ger Maj-Lis Hellénius också råd om vad man kan ha som basvaror i skafferiet för att kunna laga god och hälsosam mat: nötter, bönor, ris, tonfisk, vitlök och mörk choklad hör till det som är bra att alltid ha hemma.

I sin bok delar Maj-Lis också med sig av en rad recept på goda och hälsosamma rätter. Här är två:

Vitello tonnato på mitt sätt

4-6 portioner

600 gram grillad rostbiff i tunna skivor

Sås:

1 burk tonfisk i olja

ANNONS

2 sardellfiléer

2 msk kapris

2 dl majonnäs

1 dl kall kyckling- eller grönsaksbuljong

nymald svartpeppar

Kör tonfisk, sardeller, kapris och majonnäs i matberedare och smaka av med peppar. Späd med buljong till lagom konsistens.

Lägg upp rostbiffen på ett stort fat. Ringla över lite av såsen och dra några varv med pepparkvarnen. Garnera med kapris, rucola, rädisor och citronklyftor att pressa över.

ANNONS

Olivoljekokt spenat med rostade nötter och mandel

2 dl mandel och hasselnötter, grovhackade

2 dl olivolja

400 gram färsk spenat

2 stora vitlöksklyftor, hackade

salt

1 citron i klyftor

Rosta nötterna hastigt i torr panna. Se jupp så att de inte bränns. Lägg åt sidan.

ANNONS

Häll olivolja i en stor gryta och låt den hettas upp. Lägg i spenaten och vitlöken och låt det hastigt mjukna. Salta lätt. Servera omedelbart med nötterna ovanpå och citron att pressa över.

Servera med varmrökt, kallrökt eller stekt lax eller annan fet fisk, kyckling eller annat ljust kött samt gryn, ris eller pasta och valfri råkost.

Det här är några av de goda råd jag bar med mig hem från kräftkvällen med hälsoprofessorn. Och tro mig, jag tyckte att jag kände mig lite yngre och friskare fredan på hemvägen…

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS