News55

Renässans för lutfisken? Här är läckra recept!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 21 dec. 2022Publicerad: 21 dec. 2022

I kväll blev det lutfisk till middag - så gott! Och har jag fel, eller håller lutfiskens tynande tillvaro på att förbytas i sin motsats?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förr var det fullt av lutfiskfabriker i Bohuslän. I dag finns en enda kvar, Skärhamns Frys.

Men på årets julbord i våra trakter har jag sett lutfisk på nästan hälften, fler än vanligt. Håller trenden på att vända?

Vi seniorer som är uppfödda med lutfisk tycker självklart att denna lena delikatess är en av de viktigaste julrätterna. Själv fick jag den insikten redan som liten, när pappa sprang upp och ner till vindskontoret, där ett par hinkar med långa stod på lutning.

Nåja, om sanningen ska fram, kanske han hade fler motiv till besöken på vinden. För ibland kom han tillbaka med ett lyckligt leende och en svag doft av whisky. Men det var honom väl unnat.

Vår lutfisk serverades på enklaste vis: med vitsås, potatis och mycket kryddpeppar. Därtill en sked smält smör.

Ljuvligt!

Senare års påfund med ärter eller ärtpuré samt knaperstekt bacon som tillbehör avstår jag kategoriskt.

Däremot kollar jag med stor nyfikenhet de moderna vaianter som både unga och äldre svenska kockar lanserat på senare år. Favoriten är den som den unge Thomas Sjögren – vinnare av Kockarnas kamp 2018 och Årets Kock 2015 – skapat: frasigt friterad lutfisk:

ANNONS

Vansinnnigt gott kan jag lova efter att ha provat! Bjud den med pommes frites och remouladsås till ungarna, de kommer att gilla denna nya sorts fish and chips!

Den gamle stjärnkocken Nils.Emil-Ahlin gjorde en gång en lutfiskpudding som han serverade med skirat smör:

Det, och många andra innovativa recept – som Werner Vögelis lutfisksufflé, Nisse Molinders lutfisk i dillsås med ansjovis och många fler – finns på sajten lutfisk.nu, som jag gärna rekommenderar.

Och hemma äter vi lutfisk inte bara till jul – utan i stort sett när som helst. Gör du?

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS