News55

Sill och spätta på Köpenhamns äldsta krog

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 04 dec. 2022Publicerad: 04 dec. 2022

För en vecka sen firade jag danskt - på en krog som är 242 år äldre än jag själv. Kände mig nästan ung. Särskilt efter finfin fet sill, välpanerad rödspätta, knaperstekt fläskstek och "en lille en". Eller, nåja, ett par stycken...

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att vara “bortrest” på en 80-årsdag är kanske lite fegt. Men nu fick det bli så. Och få kan väl göra det så dejligt för sina gäster som danskarna.

Så vi borrade alltså in oss i mysigheten på en restaurang från 1720, Köpenhamns äldsta, Det Lille Apotek.

Danska smörrebröd har jag längtat efter ända sen pandemin sabbade allt resande.

Just nu serveras de nästan ingenstans, eftersom även danskarna vältrar sig i julmat i stället. Men det är nästan samma råvaror, så här fick man bygga sina egna smörrebröd av diverse godsaker från något som hette Apoteker Platte.

Först – förstås – sill. Två sorter. Breda, feta filéer. Kan någon förklara varför sillen i Danmark verkar vara så mycket mer välnärd än den magra svenska?

Sen den klassiska rödspättan, som bara danskarna kan panera och fritera till perfektion. Med hemlagad remouladsås. Och så nånting som jag aldrig missar i vårt södra broderland: hönsesalat. Dvs. kycklingbitar, sparris och champinjoner i god majonnäs, toppat med knaprig bacon.

ANNONS

En bit flaeskesteg följde:

Knaprig fläskstek med hemlagad rödkål. En klassiker.

Annat som slank ner var råbiff och varm leverpastej med champinjoner.

Allt var plötsligt som förr. Inte minst när det bars in iskall Bröndum, bästa danska nubben. Och fatpilsner från Nörrebro Bryghus.

Bröndum finns på Systemet. Däremot får den här krogens hemkryddade rabarbersnaps gärna stanna på andra sidan Sundet. Den passar bättre som likör till kaffet. Om ens det.

Att prova hemgjorda snapsar på krogen kan vara trevligt. Men ofta går man på en nit. Många är alldeles för smaklösa, känns rejält utspädda. Häromdan testade jag t.ex. en pepparkakssnaps (!) på en stockholmskrog, den smakade mest vatten.

Men tack, Köpenhamn! Kul att komma till en restaurang som t.o.m. är äldre än man själv!

ANNONS
(Usch, jag påminner ju om Trump…)
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS