News55

Stjärnkock: "Låt bli det här i köket"

Artikelbild
Köksknivar och fina kockknivar hör inte hemma i diskmaskinen.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 dec. 2023

Alla gör vi våra misstag i köket. Vissa saker vi tror är rätt men som i själva verket är helt fel. Här kan du läsa tips från en stjärnkock.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kocken Erik Videgård tar upp vanliga misstag som många gör i köket och delar med sig av sina bästa tips i Aftonbladet.

Något som många gör är att köra sina knivar i diskmaskinen. Men de blir slöa och handtagen blir förstörda.

– Man får slöa och fula knivar. Man ska handdiska knivarna, det gör du direkt efter att du har använt dem. Diska, torka och häng dem i en magnet på väggen eller i ett knivställ. Inte i en låda tillsammans med andra knivar för då ligger de och skaver mot varandra, konstaterar Erik Videgård som säger att diskmaskiner aldrig får mötas.

Han menar också att det har sina risker med slöa knivar.

– Det är farligt, risken är mycket större att du skär dig på en slö kniv än på en vass.

Tappar smak

I många hem förvaras kryddor på en hylla eller ett skåp ovanför spisen. Men det är helt fel, enligt Videgård.

– Värmen gör att de tappar all smak. Man använder dessutom färdigmalda kryddor som har stått alldeles för länge.

ANNONS

Videgård säger till Aftonbladet att kryddor ska stå mörkt och svalt. Helst ska man inte heller använda färdigmalda kryddor, man bör ha korn som mals precis innan användning.

Något annat som tappar smak på grund av felaktig förvaring är tomater. Många lägger in tomaterna i kylen, men de ska förvaras i rumstemperatur enligt Videgård.

När de ligger i kylen smakar de bara vätska menar han.

– Då är det bättre att ha bra burktomater i skafferiet i stället att använda till matlagning.

ANNONS

Släng det här

En vitlökspress finns nog i många hem. Men den kan man lika gärna kasta säger kocken som kallar det för “ett helt onödigt redskap”.

– När du pressar vitlöken genom hålen i vitlökspressen då utvecklar du svavelämnen som smakar bittert. Svavel luktar inte speciellt gott och det smakar inte så bra heller. Om du vill ha en intensiv vitlökssmak då ska du riva vitlöken på ett rivjärn istället.

Han säger avslutningsvis:

ANNONS

– Alla får göra som de vill men det finns smarta sätt och det finns sätt som inte är så bra. Det är upp till var och en hur man vill göra, om man vill ha dåligt smakande mat men det är synd tycker jag.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS