News55
Detta är en sponsrad artikel

Agnes gör rent hus med moralistmyterna

Artikelbild
Agnes Wold, svensk läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Ulrika Good
Ulrika Good
Uppdaterad: 31 jan. 2016Publicerad: 31 jan. 2016

Det finns en del människor vars uttalanden känns som ett minttuggummi just när man har som risigast andedräkt. Som friskar upp i en unken och plackbemängd samtidsdebatt fylld av bullshitargument och dolda agendor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hans Rosling är en sådan, liksom Inga-Britt Ahlenius. Samt tv-aktuella Agnes Wold. En läkare och professor i klinisk bakteriologi som har gjort sig känd genom att föra fram okonventionella åsikter i den väldigt konventionell värld och att motbevisa seglivade myter med bakterologiska fakta.

      LÄS MER: Veckans solstråle – Hans Rosling

Hon har radat upp “sanningarna” en efter en och skjutit ned dem utan pardon.

Här är några exempel på vad som hamnat i skottgluggen för Agnes välkalibrerade vetenskapsbössa.

  • Handsprit håller dig frisk. BAM! (“Nej, den hör bara hemma i vården, där det finns antibiotikaresistenta bakterier.”)
  • Barn ska helammas de första sex månaderna. PANG! (“Så har inget barn uppfötts under vår miljonlånga utveckling, rådet har kommit till för att skydda barn i u-länder.”)

      LÄS MER: Råd om amning väcker känslor

  • Ett dammigt hem är ett hälsofarligt hem. KA-BOOM! (“Damm är endast en estetisk fråga, dammtussar sprider inga sjukdomar.”)
ANNONS
  • Barn som ammas länge blir inte allergiska. TJOFF! (“Bröstmjölk minskar inte risken för allergier, det vet ju alla som är insatta i ämnet.”)
  • Det är farligt att värma barnmat i mikrovågsugn. BLAM! (“Typiskt fall av modern folkmyt som bara vill skrämma alla stackars småbarnsföräldrar. Allt som är lätt och praktiskt skall fördömas.”)
  • Det är skadligt för ett ammande barn om mamman dricker för mycket alkohol. KA–TJOFF! “Även om en ammande kvinna skulle bli rejält berusad har hon då ändå inte mer än någon promilles alkohol i bröstmjölken, filmjölk kan innehålla tre promille.”

      LÄS MER: Vag kunskap om träning och alkohol

Det går att se ett mönster i många av myterna som arkebuseras: de blandar ihop moral med vetenskap och skuldbelägger några som är väldigt tacksamma att skuldbelägga, nämligen småbarnsmammor.

Det här skuldbeläggandet av småbarnsmammor är förresten något som eskalerat enormt sedan vi blev digitala. Jag tackar ofta någon högre makt för att mina barn precis hann förbi småbarnsåldern innan forum som Familjeliv och Facebook blev populära. Annars hade jag också fått mina fiskar varma för att jag inte lagade all barnmat själv, för att jag inte hade Hollywodproduktionsambitionsnivå på barnkalasen eller för att jag använde Pocahontas som en-stunds-lugn-och-ro-barnvakt.

      LÄS MER: Maud Adams om “vuxenlivet” i Hollywood

För i och med att vi blev digitala öppnades en enorm dörr för alla Krösamajor, new age-flummare, präktighetstalibaner, bakteriefobiker och faktaresistenta att få ge ohämmat uttryck för sina moraliska fördömanden och påhittade larmrapporter.

ANNONS

Tack och lov för att det då finns sådana som Agnes Wold, som istället representerar klokskap, kunnande, auktoritet och slagfärdighet.

ANNONS