News55
Detta är en sponsrad artikel

Sveriges Television – för kung och fosterland

Artikelbild
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 06 maj 2016Publicerad: 06 maj 2016

För vem gör SVT sina program? För DN:s kulturredaktion? Som väl är inte. För om DN:s krönikör Johan Croneman skulle få bestämma skulle vi till exempel inte få några sändningar kring vårt kungahus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vår kungliga familj växer. Barnen blir stora, gifter sig och får barn. Det blir bröllop och de blir dop. (Kan redan nu varna Croneman för att SVT sänder prins Oscars dop den 27 maj). Kungen själv växer också och fyllde nyligen 70 år. En bemärkelsedag som naturligtvis uppmärksammades av all media, Sveriges Television och DN inräknade.

      LÄS MER: Kungens styrka är hans största svaghet

Nu tycker Croneman att det fjäskas för mycket för vårt kungahus.  Han kräver i sin senaste tv-krönika att Granskningnämnden ska titta närmare på SVT:s bevakning av kung Carl XVI Gustafs 70-årsdag. Är det i linje med kraven på opartiskhet? frågar sig Croneman.

SVT är, som Croneman mycket väl känner till, ett public service-företag vars främsta uppdragsgivare är svenska folket som via radio- och tv-avgiften betalar för företagets verksamhet. Ett företag i allmänhetens tjänst som garanterar ett brett utbud av program där mångfald och kvalitet är ledorden.

      LÄS MER: Johan Croneman i stor intervju

Croneman hävdar att stödet för monarkin är lågt och drar slutsatsen att man därmed även ska spegla motståndet.

Utbudet av direktsändningar kring vårt kungahus är ständigt under diskussion, framför allt inom SVT. Där finns ett stort motstånd sedan gammalt mot monarkin som institution. Antal republikaner är säkert lika stort på SVT som på DN, av samma politiska och ideologiska skäl.

      LÄS MER: “Kalla mig gammeldags – men jag ogillar när åsikter blir nyheter på SVT”

ANNONS

Men som ju även DN har upptäckt så gillar publiken/läsarna att ta del av kungligt material. Tittarsiffrorna, och det är ju de som styr även ett public service-bolag som SVT, talar sitt tydliga språk. 1, 3 miljoner såg Elfsbergs intervju med kungen två dagar före hans  födelsedag, och 900.000 såg reprisen på Valborgsmässoafton. Konserten, som inte var direktsänd som Croneman hävdade, sågs av 700.000.

Mångfald är alltså ett av SVT:s ledord. Dit hör att ge publiken även kungliga program. Dagen efter kungens födelsedag sände SVT för övrigt 2,5 timmar från 1 maj-demonstrationer och tal. (Som sågs av 80 000 tittare). Där är det inte tittarsiffror som styr, utan mångfalden. Några ord från motståndarna till 1 maj i opartiskhetens anda fanns inte. Men krav på opartiskhet kanske inte gäller i alla sammanhang?

      LÄS MER: Öppet brev till SVT

Den kommande tv-veckan domineras i SVT av Eurovision Song Contest. De finns en stor mängd svenskar som inte gillar schlager, Speglar SVT den verkligheten? Kommer schlagermotståndarna till tals denna vecka? Nej, SVT sjunger med schlagerkören. För kung och fosterland.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

ANNONS