Min fru fyllde år häromdan. Hon fick välja sin drömmiddag. Vad tror ni hon beställde för festrätt? Hummer? Oxfilé? Sjötunga? Nä - fläsk med löksås!
Vilken hustru! Hon ratade hummern för favoriten stekt fläsk med löksås...
Mest läst i kategorin
Jag målade upp allt möjligt tjusigt som förslag till en festlig födelsedagsmiddag. Nu skulle det bli rejält partaj på två, som borde lysa upp karantänstillvaron!
Men människan tvekade inte en sekund: stekt fläsk med löksås och kokt potatis skulle det vara.
Vilket det förstås blev. Har man sina favoriter så har man. Och fyller man år så gör man.
Hur gör du din löksås?
Jag mjuksteker en stor gul lök i smör saltar, pepprar och sockrar dessutom en liten, liten aning. Häller på vispgrädde och låter koka ihop till lagom såskonsistens. Smaksätter med en tesked soja.
Mycket enkelt. Men hustrun säger att den blir nästan lika god som svärmors, vilket är ett veritabelt toppbetyg.
Däremot går det inte att få tag i sånt fläsk som svärmor kom hem med ibland förr i världen. Hon kallade det hemfläsk och hade köpt det av nån grisbonde nånstans i Norrland.
Scanfläsket fick duga till den här önskemiddagen.
Och champagne visade sig passa alldeles utmärkt till fläsk och löksås. Eller vad säger du, Carl Jan?