News55

Då kan du bli av med Bank-id i mobilen

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 30 nov. 2023Publicerad: 30 nov. 2023

Bank-id kommer att sluta fungera på vissa mobilmodeller nästa år, rapporterar Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter maj 2024 kommer Bank-id inte längre vara kompatibelt med vissa Huawei-mobiler, skriver Dagens Nyheter.

Alla modeller som är nyare än Huawei-serien P30, som släpptes 2019, mister tjänsten. Enligt Bank-id beror detta på att för få personer använder dessa mobiler. Framöver kommer tjänsten endast finnas tillgänglig i Iphone- och Androidtelefoner.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå, säger Charlotte Pataky, pressansvarig för Bank-id.

Bakgrunden är att USA:s ex-president Donald Trump svartlistade Huawei 2019. Det ledde till att Google slutade leverera mjukvara och tjänster till det kinesiska bolaget, som tvingades ta fram sin egen appbutik, Appgallery.

Sofia Björnerfors, pr-chef för Huawei, skriver till DN att de flesta svenska Huawei-användare inte berörs av förändringen.

”Det är givetvis olyckligt men vi har största respekt för Bank-id:s beslut. De flesta Hauwei-användare i Sverige har enligt våra uppgifter en telefon med Google Play (P30-serien eller tidigare) som inte påverkas alls av detta”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS