News55

SD-strategi "som hämtad ur rysk trollmanual"

Artikelbild
Navin Nayak, amerikansk desinformationsexpert på besök i Stockholm. Här fotograferad vid riksdagen. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 18 maj 2024Publicerad: 18 maj 2024

SD:s anonyma konton påminner om de trollfabriker som Ryssland använde för att påverka presidentvalet i USA 2016.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det anser desinformationsexperten Navin Nayak som då ingick i Hillary Clintons kampanj.

Att ett politiskt parti i en demokrati vill lura väljarna är häpnadsväckande.

De omfattande ryska försöken att påverka det amerikanska presidentvalet 2016 blottade en ny typ av informationskrigföring, utkämpad bakom tangentbord.

I de så kallade trollfabrikerna satt inhyrda “nättroll” med olika anonyma eller falska identiteter och pumpade ut en viss typ av åsikter för att ge sken av en kraftig opinion.

Ska ge sken av kraftig opinion

För åtta år sedan arbetade Navin Nayak, i dag rådgivare på den liberala tankesmedjan Center for American Progress, för Hillary Clintons valkampanj där han ansvarade för opinionsundersökningar.

Där såg han på nära håll de ryska försöken att sabotera Clintons kampanj i syfte att destabilisera landet och gynna Republikanernas kandidat Donald Trump.

Det var en väckarklocka att det fanns odemokratiska krafter som ljög, manipulerade och sådde splittring för att driva sin egen agenda. Tyvärr slutade det inte där, säger Navin Nayak på besök i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Det “stulna” valet

Praktexemplet är påståendet att presidentvalet 2020 “stals” från Donald Trump, som ledde till stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

En av mina första tankar när jag satt och följde upproret var att om jag hade trott att valet faktiskt var stulet så är det inte nödvändigtvis en irrationell reaktion.

När det bygger på en lögn blir det förstås väldigt farligt.

Nyligen avslöjade TV4:s Kalla fakta att Sverigedemokraterna driver ett stort antal anonyma konton på sociala medier som bland annat används för att skämta om, håna och smutskasta meningsmotståndare och invandrare.

SD använder samma strategi som Ryssland

Det är exakt samma strategi som Ryssland använde under presidentvalskampanjen. Att ett politiskt parti i en demokrati vill lura väljarna är häpnadsväckande, säger Nayak.

SD-ledaren Jimmie Åkesson avfärdar kritiken med att det handlar om humor och satir.

ANNONS

Hade man verkligen trott på det så hade man inte gjort det här anonymt. Lögnen och bedrägeriet i botten av detta visar hur odemokratiskt det är.

Det amerikanska exemplet visar på vikten av att sätta ner foten, tycker Nayak.

Lögn och bedrägeri

I USA har ytterhögern insett att bedrägeri är deras enda väg till makten och tyvärr har många republikaner ställt sig bakom dem.

De låtsas inte om lögnerna, vilket är en farlig väg.Jag tror att Sveriges kollektiva svar har stor betydelse.

Blir det här en icke-fråga tror jag att ni, precis som vi, slår in på en väg där det är accepterat för politiker att bedra folket.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS