News55

Fem saker man ofta ångrar på dödsbädden

Artikelbild
Foto. Hasse Holmberg / SCANPIX Kod 96
Alva Bergland
Alva Bergland
Uppdaterad: 05 aug. 2021Publicerad: 05 aug. 2021

Att leva livet fullt ut medan man kan är viktigt. Det finns några saker som många ångrar på dödsbädden. Det skriver en palliativ sjuksköterska i sin bok.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Australienskan Bronnie Ware delar med sig av sina tänkvärda lärdomar från tiden som palliativ sjuksköterska i boken ”The Top Five Regrets of the Dying”.

Hennes patienter fick frågan om vad de önskar att de skulle gjort annorlunda i livet och fem saker var ständigt återkommande, enligt Ware’s vittnesmål.

1. Jag önskar att jag hade haft modet att leva ett liv som sann mot mig själv, inte det liv andra förväntade sig av mig.

“Det här var den vanligaste ångern av alla. När människor inser att deras liv nästan är över och ser tillbaka på det, är det lätt att se hur många drömmar som inte har uppnåtts. De flesta hade inte uppfyllt ens hälften av sina drömmar och var tvungna att dö med vetskap om att det berodde på val de gjorde och inte gjorde. Hälsa ger en frihet som få inser, tills de inte längre har det. “

2. Jag önskar att jag inte hade arbetat så mycket.

“Det här kom från alla manliga patienter som jag tog hand om. De saknade deras barns uppväxt och deras partners sällskap. Alla män som jag vårdade beklagade djupt att de tillbringade så mycket av sina liv med arbetet. “

3. Jag önskar att jag hade haft modet att uttrycka mina känslor.

“Många människor tryckte undan sina känslor för att hålla sams med andra. Som ett resultat bestämde de sig för en medioker existens och blev aldrig den som de verkligen kunde bli. Många utvecklade sjukdomar relaterade till bitterheten. “

ANNONS

4. Jag önskar att jag hade hållit kontakten med mina vänner.

“Ofta insåg de inte riktigt fördelarna med gamla vänner förrän livets slutskede och det var inte alltid möjligt att återuppta kontakten. Många hade blivit så fast i sina egna liv att de hade låtit viktig vänskap glida förbi genom åren. Det fanns djup ånger om att inte ha gett vänskap den tid och ansträngning som de förtjänade.”

5. Jag önskar att jag hade låtit mig bli lyckligare.

“Detta är förvånansvärt vanligt. Många insåg inte förrän i slutet av livet att lycka är ett val. De hade hållit fast i gamla mönster och vanor. Den så kallade” komforten “av förtrogenhet flödade över i deras känslor, liksom deras fysiska liv. Rädsla för förändring fick dem låtsas för andra och för sig själva att de var nöjda, när de djupt inuti längtade efter att skratta ordentligt och ha en lekfullhet i sitt liv igen.”

Källa: Bronnie Ware

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS