News55

Här är polisens varning inför julhandeln

Artikelbild
Foto: Johan Nilsson / TT / Kod 50090
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 nov. 2020

Julen närmar sig med stormsteg, och i år är uppmaningen att vi inte skall trängas utan handla via nätet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det gynnar samtidigt bedragare. Antalet anmälda bedrägerier har nästan fördubblats, rapporterar Nyheter24. Anmälningar om bluff-sms från Postnord har ökat dramatiskt. 

– De är duktiga på att följa med i vad som rekommenderas och anpassa sin verksamhet efter det, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericenter, till Nyheter24.

Polisen varnar för att bedragarna kontaktar sina offer via sms eller mejl. Vanligt är att man ber sina offer att betala en avgift för att få loss leveransen av ett paket. Både polisen och Postnord uppmanar till försiktighet. Enligt Mauritzson ska man kontrollera med Postnord om man som kund verkligen ska betala något för att få ut ett paket. Sedan menar hon att man bör fråga sig om upplägget verkligen är rimligt. 

Postnord menar att man alltid ska undersök vem som är avsändare, inte klicka på länkar om man är osäker på vart de leder, tänka kritiskt och använda sunt förnuft, aldrig lämna ut lösenord, alltid agera direkt om du misstänker att du blivit lurad samt inte svara på bluff-mejl eller bluff-sms.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS