News55

Pensionär lurad på 350 000 – trodde det var Swedbank

Därför söker polisen upp äldre på gym
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 20 feb. 2024

Tanken var att besparingarna skulle gå till pension. Men istället föll en pensionär offer för bedragare och 350 000 kronor försvann från hennes bank. Det var inte en tjänsteman från Swedbank som hon trodde att hon pratade med, utan ett kriminellt gäng.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det började med att Gitte Pålsson i Malmö fick ett sms som såg ut att komma från Telenor. Det stod att hennes ansökan om ett nytt abonnemang var godkänt och att en ny Iphone hade skickats till henne.

– Då tänkte jag, oj det måste vara något missförstånd. Jag hade ju inte beställt något, säger hon till Göteborgs-Posten.

När hon fick felmeddelande då hon försökte att svara på sms:et ringde hon det 08-nummer som stod i meddelandet.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

Hon berättar att det lät precis som vanligt när man ringer till den riktiga telefonoperatören – från musiken i den 20 minuter långa telefonkön till ordval och tonläge.

Kopplade vidare till Swedbank

En vänlig kvinna svarade efter en stund och berättade att Gittes identitet hade blivit kapad och erbjöd sig därefter att koppla henne till säkerhetsavdelningen på Swedbank, som hon påstod samarbetade med alla banker i södra Sverige.

Gitte Pålsson kopplades till en man som bad henne att identifiera sig med bank-id.

ANNONS

– Han sa att han hette Andreas Hult och att det var 52 000 kronor på väg ut från mitt företagskonto. Då blev jag jätterädd och frågade om han kunde hjälpa mig att spärra pengarna.

Mannen sa då att ett skydd behövde installeras i hennes dator. Men i själva verket möjliggjorde det för honom att styra hennes dator och själv gå in på hennes olika konton.

Gitte Pålsson säger till Göteborgs-Posten att hon inte är någon särskilt godtrogen och lättlurad person, men att mannen hon pratade med var otroligt manipulativ.

– Jag gick in i chock. Jag var så rädd att hjärnan inte kunde tänka rationellt. Jag var som i ett fruset tillstånd. Samtidigt var han så snäll och lät precis som en bankman i 40-årsåldern. Han sa ”ta det lugnt, ta ett djupt andetag, det här kan ta lite tid men jag är här för dig”.

ANNONS

Bank i Spanien

Mannen hävdade att det hade gjorts två stora uttag på drygt 170 000 kronor vardera. Dessa pengar skulle sedan ha skickats till en bank i Spanien med konton som tillhörde personer med arabiskklingande namn. Han sa dock att han lyckats att stoppa transaktionerna och Gitte Pålsson skulle ha tillbaka pengarna på sitt konto inom 48 timmar, men samtidigt skickade han istället dessa summor till två svenska konton.

Först dagen efter insåg Gitte Pålsson att hon blivit lurad.

– Jag ringde banken själv. Men när jag fick tag på en kvinna där så var hon helt oförstående. Hon såg att det hade gått ut 348 000 kronor, men sa att jag ju själv skrivit under. Då rämnade min värld.

ANNONS

I efterhand konstaterar hon att bedragarna har en metod som bygger på att de först stressar upp och sedan erbjuder en lösning. När tilliten är uppbyggd så genomför de bedrägeriet. Gitte Pålsson har haft det tufft känslomässigt efter det inträffade, inte bara för att hon blivit av med en stor summa pengar.

– Jag hade självmordstankar. Skammen var så stor att jag hade låtit mig luras. Men sen bestämde jag mig: ”Ok, de stal mina pengar, men de ska inte få ta mitt liv”. Jag försökte ignorera att jag hade förlorat så mycket pengar. Jag ska inte ta på mig en skam som inte är min – den ska fan ligga hos bedragarna. Det vill jag säga till alla brottsoffer – den bästa terapin är att berätta om det, säger hon till Göteborgs-Posten.

Nobben hos banken och ARN

Hon har nu varit med och grundat Föreningen mot nätbedrägerier som arrangerar  föreläsningar, stödsamtal och försöker påverka både politiker och banker.

– Jag hoppas att bankerna börjar lyssna på oss brottsoffer. Jag kan inte förstå hur de kan vara så okänsliga mot det faktum att vi förlorar våra pengar. Och det handlar inte bara om äldre människor – utan även yngre som tror att de ska få tag på en lägenhet och blir bedragna. Jag tycker att vi behöver andra lagar för den typen av bedrägerier.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

Vid två tillfällen har hon ansökt hos sin bank om att få tillbaka pengarna. Men banken anser att hon agerat såväl ”grovt oaktsamt som särskilt klandervärt” eftersom hon själv loggade in med bank-id. Samma bedömning gör Allmänna reklamationsnämnden, ARN.

– Men jag blev ju socialt manipulerad. Det är exakt så bedragarna gör. Bankerna borde ju veta att man blir lurad när de tömmer mitt konto på 348 000 kronor, varifrån jag aldrig annars gör transaktioner. Det här har också gett mig en rädsla och osäkerhet kring hur stor säkerhet bankerna egentligen har.

ANNONS

Läs mer:

Polisen tipsar: Så undviker du att bli lurad av bedragare

Bankerna: Vi kan vässa arbetet mot bedrägerier

Organisationer: Låt banker betala bedrägerier

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS