News55

Så påverkas din plånbok av höstbudgeten

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 21 sep. 2021

Höstbudgeten innehåller reformer för 74 miljarder kronor, och många av förslagen påverkar din plånbok. Det skriver SvD.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under måndagen presenterade finansminister Magdalena Andersson regeringens budgetproposition för 2022. Vi listar några av de viktigaste förslagen. 

Höjning av bostadstillägget för pensionärer

Förslaget innebär att bostadstillägget för ogifta höjs med 200 kronor per månad, och 100 kronor för gifta. Man vill även att taket för bostadstillägget ska höjas från 7000 till 7500 kronor.

Trygghetspension 

Personer som slitit ut sig och närmar sig pension ska lättare få sjukersättning fram tills de fyllt 65 år, istället för att ta ut sin pension i förtid. 

Familjeveckan

Reformen innebär att föräldrar till barn mellan 4 och 16 år ska kunna vara hemma totalt sex dagar per år, och få ut 80 procent av lönen.  

Sänkt skatt

ANNONS

Regeringen vill sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare. Det påverkar framför allt pensionärer, personer i sjukförsäkringssystemet och arbetslösa. 

– Det är en bred åtgärd, som i praktiken rör sig om en hundralapp mer i månaden, och kommer därför få måttligt genomslag i plånboken, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB, till SvD

Sjukpenningen höjs

Förslaget går ut på att höja taket för sjukpenningen, så att den maximala sjukpenningen höjs från 821 kronor till 1027 kronor per dag. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS