News55

Så snuvades kvinna på drömvinst

Artikelbild
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 30 sep. 2021Publicerad: 30 sep. 2021

Kvinnan kammade hem en högvinst. Men lyckan blev kort och historien avslutades på ett snöpligt sätt. Det rapporterar Dagens Juridik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kvinnan tävlade i en slogantävling i radiokanalen NRJ och vann en bostadsrätt i Nyköping. Men visade sig att det förekom många otydligheter kring juridiken och avtalet. Radiovinsten blev en rättssak.

Ledamöterna i bostadsrättsföreningens styrelse som skrev under förhandsavtalet var obehöriga och de som uttalade gåvolöftet i radion var inte där som ledamöter, skriver Dagens Juridik.

I den efterföljande rättsprocessen i tingsrätten anförde kvinnan att parternas avtal var bindande, det vill säga att bostadsrätten skulle överlåtas till henne för noll kronor.

Om inte det infriades ansåg hon sig ha rätt till skadestånd, totalt 1 282 500 kronor, motsvarande bostadsrättens värde, framgår det.

I tredje hand gjorde kvinnan gällande att bostadsrättsföreningen genom en utfästelse om gåva enligt gåvolagen förpliktat sig att överlåta bostadsrätten till henne, rapporterar Dagens Juridik.

Tingsrätten gjorde dock en annan bedömning och slog fast att förhandsavtalet endast var undertecknat av två ledamöter i styrelsen, och inte alla tre ledamöterna. Därför var avtalet inte bindande, enligt domstolen.

Det räckte heller inte att vd:n skrivit under det. Fullmakt saknades enligt tingsrätten som förklarade att de två ledamöter som närvarade i radiotävlingen inte var behöriga att företräda föreningen som firmatecknare.

Eftersom det inte fanns något bindande avtal om en gåvoutfästelse av bostadsrätten, enligt tingsrätten, så blev kvinnan även tvungen att stå för motpartens rättegångskostnader och hon förlorade både målet och drömvinsten.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS