A-
A+

Så vänder Sveriges Radio efter kritik om ålderism

Foto: Jessica Gow / TT
Åldersdiskriminering, Politik, SamhälleNews55

Sveriges Radio ändrar sig efter påtryckningar från SPF Seniorerna. Det rapporterar Senioren.

Sarah Carlsson

Nyheten om att Sveriges Radio uteslöt 80-plussare i sina opinionsundersökningar och att SVT sållar bort personer som är 85 år och äldre har fått många att reagera. Åldersdiskrimineringen har uppmärksammats av bland annat News55 och pensionärsorganisationen SPF Seniorerna, som skickade ett protestbrev till cheferna på public service.

Nu har Sveriges Radio tagit till sig av kritiken. De kontaktade Indikator Opinion, som utför deras opinionsundersökningar, och slopar de övre åldersgränserna, skriver Senioren.

– Det är glädjande att SR-Ekot ska ta bort den övre åldersgränser för sina opinionsmätningar. Det kommer att ha stor betydelse för att seniorers röster ska bli hörda. Nu förväntar jag mig att SVT låter sig inspireras och också fattar rätt beslut, säger Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna, som skrev det öppna brevet.

Alla röstberättigade ska få komma till tals

Per Oleskog Tryggvason, opinionschef på Indikator, menar att argumenten i protestbrevet väger tungt och tycker det är bra att frågan lyfts.

– I nästan alla samhällsvetenskapliga undersökningar har man haft olika åldersgrupper av praktiska skäl. Men det har inte riktigt hängt med samhällsutvecklingen, vi blir friskare, piggare och mer aktiva upp i åldrarna. Det finns som sagt utmaningar men dessa väger lätt om du ställer det mot att alla röstberättigade ska ges chansen att få komma till tals, säger Tryggvason till tidningen.

Läs mer om ålderism och Sveriges seniora väljare här:

Jan Scherman: Dags att anmäla public service – uppenbar diskriminering av äldre

“Så diskrimineras seniorer av SVT”

Så röstar Sveriges äldre – en ratad väljargrupp

Sarah Carlsson
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.