News55

Leif GW:s fru vägrade vara med i dokumentären

Artikelbild
Leif GW och hustrun Kim Persson. Foto: Maja Suslin / TT
Axel Ellung
Axel Ellung
Uppdaterad: 29 dec. 2015Publicerad: 29 dec. 2015

I kväll sänder SVT första delen av sin dokumentär om Leif GW Persson. I skildringen av hans liv medverkar vänner och ovänner från hans liv i offentligen, men både hans nuvarande hustru och ex-fru nobbade att vara med i filmen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Min hustru gjorde det nog av omtanke av oss båda, säger Leif GW i en intervju med Expressen.

Kriminalprofessorns liv avhandlas i två entimmeslånga avsnitt med start ikväll i SVT.  Journalisten Jens Lind som ligger bakom dokumentären har talat med en lång rad människor ur Leif GW:s liv. Bland annat medverkar huvudpersonens syster Maud och berättar om hennes och Leifs stundtals hårda uppväxt på Gärdet i Stockholm.

Bland de som lyser med sin frånvaro i filmen hör dock både Leif GW Perssons nuvarande hustru Kim och hans tidigare fru Birgitta som han har två barn tillsammans med.

– De har frågat både Kim och Birgitta, men båda har avböjt att medverka. Birgitta och jag har ett gott förhållande och att Kim inte ville vara med kan jag förstå, säger han till Expressen.

– Det gjorde hon nog av omtanke av oss båda. Vi vill väl inte lägga ut det på disken till allmän beskådan. Min fru är ganska förtjust i mig kan jag säga.

För tidningen beskriver han hur  inspelningen av dokumentären kändes som att riva i gamla sår. Bland annat tas den omskakande Geijeraffären upp i filmen. Till dokumentärerna har Jens Lind hämtad inspiration från Leif GW Perssons självbiografi “Gustavs grabb”, men författaren ska inte ha haft något att säga till om över produktionen.

– Jag har inte lagt mig i innehållet på något vis, det skulle inte funka. Jag har svarat på de frågor jag har fått och försökt vara noga med mig själv och inte säga saker mot bättre vetande, säger han.

Den 70-årige Leif GW berättar även att det krävdes mycket övertalning från SVT:s sida för att han skulle ställa upp på en biografisk dokumentär.

ANNONS

– Jag drog mig av känslomässiga skäl. Som det beskrevs lät det påtagligt likt en dödsruna. Jag tänkte, är de så förhärdade? Jag har ju ganska dålig hälsa, det är ingen hemlighet. Jag behöver inte ta livet av mig, jag kan bara skita i min medicin i en vecka så dör jag.

“Leif GW Persson – min klassresa” sänds i SVT1 i kväll klockan 20.00.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS