Paula Jacobsson, författare, skribent och läsare av News55, hörde av sig med några rader om hur vi ser på det här med kompetens i Sverige. "Denna totala vägran att se kreativitet, nytänkande, sunt förnuft och företagsamhet som en tillgång har givit oss politiker och ett land som inte längre fungerar, inte ens hjälpligt", skriver hon. Läs hennes insändare nedan.
Mest läst i kategorin
Det finns en rädsla för kompetens i Sverige. Det syns tydligt i den ständigt ökande åldersdiskrimineringen bland annat. Det finns en rädsla för människor som vägrar vara “goda soldater”, som har behållit både nyfikenhet och kritiskt tänkande. Det är inte populärt att ifrågasätta, att tänka om och tänka nytt att vara kreativ och drivande.
Varför? Ja, det enklaste svaret, vilket ju oftast är det riktiga (Ockhams rakkniv), är att människor som har en god portion sunt förnuft, kompetens och är lösningsorienterade, tvingar alla bekväma, inkompetenta pösmunkar att faktiskt börja tänka själva eller ännu värre – jobba för lönen.
LÄS MER: Bli volontär och lev längre
Dessutom, inom till exempel politiken, skulle det innebära att människor kom in och snabbt drog av alla dessa lager av symtomdämpande plåster och vilseledande lögner som kännetecknar svensk politik idag. Så kan vi ju inte ha det, eller hur?
Rädslan för kompetens, rädslan för att bli ifrågasatt, för att inse att de vi en gång litade på som kunskapskällor inte längre håller, innebär att vi måste börja skaffa oss egen kunskap. Det verkar jobbigt.
Denna totala vägran att se kreativitet, nytänkande, sunt förnuft och företagsamhet som en tillgång har givit oss politiker och ett land som inte längre fungerar, inte ens hjälpligt.
LÄS MER: Marianne Rundström – “Idioti att inte ta tillvara erfarenhet”
Fenomenet finns överallt. Inom sjukvården ska man inte ifrågasätta läkarna, inom läraryrket ska man inte ifrågasätta skolledningen, inom näringslivet ledning/styrelse/aktieägare och så vidare, för då anses man vara obekväm och risken är att man förlorar jobbet. Ändå vet vi att den mest framgångsrika och dynamiska ledarstilen innebär att man omger sig med människor som kan mer än vad man själv kan. Inte som en kompetent accessoar, utan som en kunskapsbank och rådgivande funktion.
Det betalar sig inte att vara kompetent i Sverige idag. Den bästa meriten tycks vara att lyda, med ett leende. Reinfeldt skrev om det “sovande folket” och det var väl tur för honom, annars hade han inte kunnat sälja ut landet och sponsrat sina kumpaner med skattepengar. Nu tror jag inte de flesta sover längre, men beskrivningen “det lydiga folket” stämmer ganska väl med verkligheten.
Rädsla för kompetens och rädsla för att lära nytt är inget mått på framgång. Hade det varit det hade vi fortfarande trott att jorden var platt.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Paula Jacobsson, författare & skribent