News55

94-åring nekas sällskap i livets slutskede

Artikelbild
STOCKHOLM 20090202
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 30 nov. 2016Publicerad: 30 nov. 2016

En 94-årig kvinna nekades mer samvaro med hemtjänsten då hon vill prata med någon om sin sista tid i livet. Nu får hon även avslag på sin överklagan i förvaltningsrätten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Eftersom den 94-åriga kvinnan känner att hennes liv börjar närma sig slutet ansökte hon om mer social kontakt med sin hemtjänst, men äldrenämnden avslog hennes ansökan. En timmes umgänge i veckan räcker, enligt nämnden. Nu får också kvinnan avslag på sin överklagan i förvaltningsrätten.

      LÄS MER: 92-åriga Ingalill lurades på allt hon ägde av hemtjänstpersonal

En timme i veckan räcker enligt nämnden

I ansökan till äldrenämnden hade kvinnan önskat sig mer socialt umgänge i form av till exempel fler promenadtimmar, men nämnden menar att kvinnan “uppnår skälig levnadsnivå” genom promenader på totalt en timme i veckan samt att förberedelserna inför promenaden tillgodoses genom påklädning.

Kvinnan hade också ansökt om utökad hjälp med inköp och städning eftersom hon har minskad rörelseförmåga och ser dåligt. Eftersom hon måste hålla i rollatorn för att hålla balansen har hon ingen möjlighet att städa, menar kvinnan. Även den delen av ansökan avslogs.

      LÄS MER: Jeanettes rullstolsburne pappa lämnades ensam efter färdtjänsttur

Har behov av att prata om sin sista tid i livet

Anledningen till att 94-åringen önskar sig mer socialt umgänge med hemtjänsten är för att hon känner behov av att prata med någon om sin sista tid i livet. Enligt överklagan till förvaltningsrätten har hon inte så många vänner kvar i livet och att få besök av hemtjänsten som pratar med henne är livsberikande, tycker hon.

Förvaltningsrätten går dock på äldrenämndens linje och avslår kvinnans överklagan.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS