News55

Agnes Wolds tio budord för den kritiskt tänkande människan

Artikelbild
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 mars 2016

"I trettio år har de piskat i oss som älskar ost dåligt samvete. Det är fjanteri att man ska äta fettsnålt." Läs Agnes Wolds tio budord för ett sundare och mer kritiskt tänkande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Årets kvinna, professor Agnes Wold har i Expressen satt ihop sina egna tio budord på temat forskning, fakta och feminism om allt från att strunta i dyra hudkrämer till att inte vara rädd för att dricka vin när man ammar.

1. Du skall inga andra gudar hava vid sidan av – delad föräldraledighet

“Det är enkel matematik, 50/50. Gör upp det innan, inget tjafs eller ‘det ordnar vi sen’. Det finns ingen som har ett viktigare jobb än den andra, då ska man inte skaffa barn. Har man ett jobb som inte är förenligt med ledighet får man sterilisera sig.”

2. Tänk på vilodagen – du dör inte av damm

“Nej, vi dör inte av damm, snarare lider vi av att vår miljö har blivit alltför ren och steril. Från början handlade ett renstädat hem om att tjänstefolket skulle städa ordentligt, då skrämdes man med att det var farligt. Att Naturskyddsföreningen och andra fortfarande håller på och skrämmer upp folk nu beror på att det är mycket mer lönsamt i tyckonomin. Det var väl nån smart marknadsförare.”

      LÄS MER: Agnes gör rent hus med moralistmyterna

3. Du får inte mindre cancer för att du sysslar med mindfulness

“Det här flummet börjades av psykoanalytiker tidigt sjuttiotal, och är förfärligt. Vilken evolutionär vansinnighet det vore om immunförsvaret fungerade bättre när du är pigg och glad än när du är ledsen. Det är orimligt, mischmasch. Det finns hur många exempel som helst på bröstcancerpatienter som klandrar sig själva för sin cancer. För vilka är det som ska vara glada? Jo, kvinnor. Kåta, glada och tacksamma. Män är ju sura hela tiden, det är ingen som klagar på det, och de får inte cancer av det.”

ANNONS

4. Du skall inte frukta plast i hemmet

“Vi har inte sett några massdödar till följd av bebisar som sugit på stekspadar, nej. Det lär vara en dansk läkare som har hittat på det här, urolog, på den bisarra hypotesen att danska mäns spermiekvalitet hade gått ner. Givetvis berodde det inte på att männen hade druckit öl, rökt marijuana, haft för trånga byxor eller ätit för mycket bacon – utan på att deras mammor hade exponerats för kemikalier. Otroligt långsökt.”

      LÄS MER: Watson satsar ännu mer på feminism

5. Låt dig icke luras av nyckelhålsmärkning

“Det är ju bara massa äckligt socker i stället. Det här larmet kom när jag var ung, att det var så otroligt farligt med fett och det retar mig fortfarande. I trettio år har de piskat i oss som älskar ost dåligt samvete. Det är fjanteri att man ska äta fettsnålt.”

6. Vaccinera din nästa

“Jag älskar vacciner, jag tar alla jag kan. Folk ska vara enormt lyckliga över att vi har våra vaccin. Men här finns många ‘krösamajor’ kan jag säga dig, jätteläskiga människor som skräms med det ena grundlösa efter det andra.”

7. Du skall respektera varje kvinnas val att dricka vin när hon ammar

ANNONS

“Om du så skulle dricka dig stupfull har du kanske två promille i bröstmjölken, filmjölk kan innehålla tre promille. Man fortsätter att hitta på sådant här för att man tänker att om kvinnor inte hölls i schack, så skulle de köpa amok, och så kan vi inte ha det.”

      LÄS MER: Jämställdheten är värd att skydda – vi måste vara stenhårda

8. Du skall inte bära falskt vatten mot din nästa

“Att det skulle vara fräscht, nyttigt och bra att dricka vatten är bara nonsens. Vi ska dricka när vi blir törstiga, varken mer eller mindre. Kroppen reglerar själv och signalerar när vi bör fylla på med vätska.”

9. Du skall inte ha begärelse till östrogen

“Detta är förfärligt. Östrogen och Progesteron innebär fördubblad risk för blodpropp, fördubblad risk för stroke och 40 procent ökad risk för bröstcancer. Man ska aldrig någonsin skriva ut östrogen till kvinnor med klimakteriebesvär. Det heter övergångsåldern för att det ‘går över’. Det är lika dumt som att man skulle äta något för att inte komma in i puberteten.”

10. Du skall inte ha begärelse till dyra hudkrämer

“Rynkor beror på att man har mer av ett protein som heter elastin, det går inte att få bort eller förhindra rynkor med kräm. Hudkräm ska man absolut inte använda. En hudläkare hade smörjt sig med hudkräm på ena armen varje dag i ett halvår och inget alls på den andra, och den andra jävla armen var jättemycket finare.”

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS