News55

Äldre män löper störst risk att dö på jobbet

Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 maj 2017

Varje år dör drygt 50 personer på sin arbetsplats och äldre män löper störst risk att förolyckas, det visar nya forskningsrapporter från Arbetsmiljöverket.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Drygt 10 000 personer drabbas av allvarliga olyckor med minst 14 dagars sjukskrivning som följd och runt 50 personer dör på sin arbetsplats varje år. Störst risk för dödsolyckor löper äldre män.

Hela nio av tio arbetsrelaterade dödsolyckor drabbar män och enligt ett flertal rapporter från Arbetsmiljöverket är stereotypa könsnormer och machokultur sådant som kan bidra till en ökad olycksrisk på arbetsplatsen, det skriver Arbetarskydd.

      LÄS MER: Pensionärer rycker in i sjukvården

– Det finns normer om hur män och kvinnor förväntas bete sig i samhället och detta återspeglas ju även på en arbetsplats. Särskilt tydligt blir det inom stark mansdominerade branscher som bygg- och transportindustrin. Det är också inom de branscherna som de flesta dödsolyckorna sker, det säger Gunilla Olofsdotter, docent vid Mittuniversitetet, till News55.

De könsnormer som Gunilla Olofsdotter beskriver sätter ramarna för den kultur som råder på arbetsplatsen. Det kan handla om att man blir mer benägen att visa sig stark, duktig eller ta mer risker. Det är är just denna typ av machokultur som ökar risken för olyckor.

“Det räcker med att ett par kvinnor kommer in i sammanhanget”

– När en arbetsplats är väldigt mansdominerad blir könsnormerna förstärkta eftersom det inte finns någon motpol. Man nästan tävlar med varandra och detta skapar ett riskbeteende. Det är de här normerna som man måste börja jobba med. Det är inte så enkelt som att det räcker med att ett par kvinnor kommer in i sammanhanget. Det handlar om en kultur som måste förändras, säger Gunilla Olofsdotter.

      LÄS MER: Då är det dags att gå i pension

ANNONS

Viktigt att förändra normer

Problemet är inte att företagen inte vill komma till bukt med arbetsmiljöproblem, säger Gunilla Olofsdotter, det som brister är i många fall kunskap.

– Jag har uppfattat att det finns en stark vilja inom byggbranschen att arbeta aktivt med de arbetsmiljö- och säkerhetsfrågor. Man vill att dödsolyckorna ska upphöra. Sedan om man aktivt tar till sig kunskap om genus och könskonstruktioner låter jag vara osagt. Kunskapen finns även om det inte är säkert att den enskilda arbetsgivaren har den. Då måste man skaffa sig kunskap, avslutar Gunilla Olofsdotter.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS