News55

Så här klär vi oss nästa sommar - enligt modebranschen

Artikelbild
Cay Bond
Cay Bond
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 sep. 2017

Vi här i Norden har en benägenhet att beskriva vårt mode som minimalistiskt vilket jag tycker är helt fel. Att det ofta är enkelt och användbart tror jag har med vårt klimat och vårt praktiska sinnelag att göra. Men det var då det! Om man ska döma efter den senaste Stockholm Fashion Week slår även vi klackarna i taket nu och lever loppan, trots att vi är omgivna av tunga moln av alla de slag. Om jag skall sammanfatta det jag har sett på den skandinaviska modescenen så är modet säsongen 2018 i alla fall långt ifrån lagom.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

      LÄS MER: Hudvård för sol, vind och vatten för oss vuxna

Under Stockholm Fashion Week gav den nya generationen klädskapare examinerade från Borås Textilhögskola uttryck för att nya vindar av mångfald och internationalitet blåser här uppe i kalla Norden. De visade också sina alster, drömmar om framtiden i skepnad av klädfantasier som när de tämjts säkert blir verklighet. De är även inbjudna att göra sin presentation på London Fashion Week.

Var och en av alla begåvade klädformgivare är präglade av sitt eget ursprung. En regelrätt kollektion som jag såg senast har namnet F.A.S (For The Brave Ones) och den inger mod. Speciellt när man hör designern Firas Al-Saffar berätta om sitt ursprung i Irak och hur han kom med sina föräldrar till tryggheten i Sverige när han var barn. Föräldrarna, båda läkare, önskade att sonen skulle gå samma väg som de så han utbildade sig till kemist. Samtidigt var han alltid intresserad av form. Firas är trogen sitt yrke, men lade till en utbildning i tillskärning för att 2014 starta sitt eget modemärke. Två år har gått och i dag kan han presentera en väl genomtänkt kollektion av dam- och herrkläder i kvalitetsmaterial, för herrar med en engelsk touch och för damer en dragning till det orientaliska, i valet av varma färger och mjuka former. Självklart för Firas är också en etisk produktion som han håller inom Europazonen där vi nu har bra regler att följa.

Personligen blir jag glad att se när etik och estetik faller på plats. Det kallar jag mode för en ny tidsålder.

      LÄS MER: Och så kommer det en gosse … med kjol!

BITE

BITE är en annan fantastisk nyhet, både ur miljö- och estetiskt perspektiv, en kollektion som arbetar i gränslandet mellan mode, konst och upplevelser och presenterades bland Maria Miesenbergers skulpturer på Galleri Andersson/Sandström i Stockholm. BITE är ett svenskt/brittiskt initiativ av William Lundgren och Veronica Kant, designer är Elliott Atkinson och Angela Quaintrell är brand strategist. Hon tillhör den mogna i gardet och har en imponerande erfarenhet från London och har bland annat arbetat med Liberty’s. Det har tagit två års research för att uppnå kravet på oklanderliga material. Plaggen som är tillverkade i London säljs redan där och har blivit uppmärksammade av Vogue. Kollektionen har en futuristisk prägel och är sensuellt kvinnlig och ålderslös. BITE är framtidsmode som vågar ifrågasätta modevärldens avigsidor och förhålla sig till en publik med nya krav på tidlöshet.

Grand Hotel i Stockholm huserade de flesta modevisningar och klädkollektionerna växte lite enbart av bara miljöerna: Spegelsalen och Bolinderska. Man skulle kunna tro att livet är en dans på rosor när så många långa läckra klänningar gled in draperade på välformade unga modeller. Men var någonstans var de lite mognare kvinnliga förebilderna, de som är mitt i karriären, de som är som kunden som använder dessa vackra plagg? Diana Orving var den enda designern som var noga med att mobilisera sina väninnor i olika åldrar på catwalken, till tonerna av modern klassisk instrumentell musik som passade till hennes vackra klänningar. Ofta i mönstrat siden. Bravo Diana!

ANNONS

      LÄS MER: Textilindustrin är en stor bov i klimatdramat

Plisséer och konstnärliga mönster, spets och transparens, välskuret och elegant, i härliga färger bland annat Hermés-orange, grönt, blått, av designerna Emelie Janrell (smycken av Theresia Hvorslev), Jennifer Blom, Elin Almedar (Stylein), Rodebjer, Ida Sjöstedt, som också satt sin prägel på hotel Diplomats nya tésalong. Kläder lite mer till vardags men likväl välgjorda visade exempelvis Dagmar, Whyred och Stand. Det klassiska svenska HOPE bjöd in pressen till sina kontorslokaler, men där satt jag så illa att jag inte såg och då är det svårt att rapportera. Till nya Totem’s presentation som verkade lovande var jag inte ens inviterad. En kväll avslutades i Kungliga Tennishallen med sportmodemärket Björn Borg som äntligen, efter många år, verkar ha hamnat i sitt rätta element. Visningen var imponerande snygg.

Så till Köpenhamn som egentligen var först ut med sina modevisningar redan i augusti. Det är något visst med danska designers. Så långt ifrån lagom som man kan komma. Uppsluppenheten går inte att ta miste på. Man har gått ett steg längre än i Sverige med humor och fantasi utan att göra avkall på bärbarhet. Det är helt enkelt inspirerande och de framkallar lusten att klä sig, vilket inte är minst sagt viktigt nu när det finns så oändligt mycket att välja bland på marknaden.

      LÄS MER: Läs högt för barnbarnen och ge er ut på en gemensam resa!

De danska designernas kollektioner är modiga med flera inslag av inspirerande mönstermix. Stine Goya firade 10-årsjubileum med ett muntert mode i glada färger. Saks Potts är två tjejer som skapar med lust och ääälskar allt som är gult och rosa, precis som på 1960-talet. Bitte Kai Rand är mer högtravande, vuxet men experimentellt. Julie Fagerholt är färgstarkt och välklätt, dansk elegans. GANNI är kanske just nu det mest populära märket som når en bred ungdomlig publik med sin lekfullhet och humor. Marlene Birger som också har butiker i Sverige är damigt välklätt och har en touch av NY-stil över sin kollektion.

Så även om denna sommar knappt försvunnit bakom knuten, kan vi drömma om hur vi ska klä oss nästa sommar. Det gäller att fundera hela vintern så att man som konsument till slut kommer fram till att göra medvetna köp och bejaka ansvarsfulla innovationer.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS