News55

Här är seniorernas vittnesmål i #metoo-upproret

Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 nov. 2017

Tusentals kvinnor har delat med sig av sina erfarenheter av sexuella trakasserier i arbetslivet under hashtaggen #metoo, men hittills har den äldre delen av befolkningen varit relativt tyst. Nu är det seniorernas tur att höja sina röster under hashtaggen #intebättreförr. – Att äntligen få berätta är en befrielse för många, säger Fredrika Bremer Förbundets sakkunnige Miriam Limås-Kollberg till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vittnesmålen i samband med #metoo-rörelsen fortsätter att strömma in. Bransch efter bransch av kvinnor går ut och berättar om övergrepp och sexuella trakasserier på sina arbetsplatser, vilket har lett till att makthavare agerat och att förövare ställts till svars. Nu vill Fredrika Bremer Förbundet ge äldre kvinnor samma möjlighet.

      LÄS MER: Marie Göranzon: “Alla män var inte förövare men de som var det fick vara ifred”

“Vi kan visa på problemets omfattning”

– I samband med #metoo såg vi hur vittnesmålen fullständigt vällde in och så tänkte vi: Även gruppen äldre sitter på en massa historier. Genom att också fokusera på att samla in vittnesmål från förr kan vi visa på problemets omfattning, säger Miriam Limås-Kollberg, sakkunnig på Fredrika Bremer Förbundet, till News55.

Enligt förbundet har arbetslivet aldrig varit en trygg plats för kvinnor. Den gamla devisen “det var bättre förr” har med andra ord ingen täckning här. Därför uppmanar man nu Sveriges äldre kvinnor att dela med sig av sina berättelser och erfarenheter på förbundets hemsida under hashtaggen #intebättreförr.

Ett 70-tal berättelser har redan kommit in, berättar Miriam Limås-Kollberg.

“Obligatoriskt tafsande och klämmande vid kopiatorn”

En kvinna skriver: “Det var ”Obligatoriskt” tafsande och klämmande vid kopiatorn. Krav på att vara med på företagets fester med mycket sprit och grovhångel. 80% män på arbetsplatsen.”

ANNONS

En annan kvinna skriver om sin första arbetsdag: “Första dagen på min anställning tog biträdande chef tag i mina bröst under en rundvandring. Otroligt genant och förvirrande. Det enda jag kunde göra var att smidigt glida undan och låtsas som ingenting hänt. Kanske ingen stor händelse men ändå… Det satte sina spår!”

En annan skriver:

Nu när jag har levt ett liv med skuld och skam för att jag inte gjorde som en ¨fin¨ flicka skulle ha gjort förstår jag att det är inte jag som har skulden, det är inte jag som ska bära skammen och känna mig smutsig. Det är alltid den som utför gärningen som bär skulden.

Många av de som har hört av sig har också uttryckt att uppropet är minst sagt efterlängtat, berättar Miriam Limås-Kollberg.

  – Flera har hört av sig och sagt: “Äntligen!”. Det har bara varit positiva tillrop. Våra medlemmar har jobbat med jämställdhetsfrågor under många, många år. Någon skrev att #metoo har gjort att vi äntligen har kommit någonstans, att förarbetet är gjort. Nu måste vi ta det vidare.

      LÄS MER: Utredare: Stor okunskap om våld mot äldre kvinnor

“En befrielse att äntligen få berätta”

En stor kraft bakom #metoo-rörelsen är att man lägger skammen där den hör hemma, det vill säga, hos förövaren menar Miriam Limås-Kollberg. Den som är utsatt ska aldrig behöva känna skam men trots det vittnar många av de som har hört av sig om att de ensamma har burit på sina berättelser under lång tid.

ANNONS

– Många av de som hör av sig till oss skriver att de aldrig har berättat någonting förrän nu. Att äntligen få berätta är en befrielse för många, säger Miriam Limås-Kollberg.

Fredrika Bremer Förbundet har arbetat med jämställdhetspolitiska frågor sedan 1884 i syfte att främja jämställdhet mellan kvinnor och män i hem, yrkeslivet och samhället. De vittnesmål som inkommer i samband med #metoo hör ihop med jämställdhetsarbetet i stort. Och vi har en lång väg kvar att gå, menar Miriam Limås-Kollberg.

      LÄS MER: Katarina, 65: “Han tog sönder mig som människa – bit för bit”

“Detta måste leda till konkreta åtgärder”

– #metoo är ett uttryck för att vi är långt ifrån färdiga med jämställdhetsarbetet. Vi behöver få till politiska reformer som för jämställdheten framåt, och det handlar också om utbildning. Detta måste leda till konkreta åtgärder.

Vill du veta mer? Gå in på Fredrika Bremer Förbundets hemsida. Alla berättelser kommer att vara anonyma.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS