Med en växande och därtill åldrande befolkning står den svenska äldreomsorgen inför stora utmaningar. I framtiden skulle tekniska innovationer kunna underlätta mycket, det menar företaget bakom hemtjänstroboten ”Giraff”, skriver tidningen Dagen.
Mest läst i kategorin
2060 kommer var fjärde invånare vara över 65 år, enligt Statistiska centralbyrån (SCB) och med en växande äldre befolkning följer ett ökat ansvar från samhällets sida att ta hand om våra äldre. En lösning skulle kunna vara att ta hjälp av tekniken, skriver tidningen Dagen.
– Samhället står inför enorm utmaning när det gäller personalbristen inom vården. Det bästa vore förstås om hemtjänst och hemsjukvård kunde åka hem till alla. Men det kommer inte att fungera, säger Catharina Borgenstierna, vd för vårdtekniksföretaget Camanio Care, till tidningen Dagen.
LÄS MER: Digital teknik kan ge större självständighet
Inga hembesök behövs
Camanio Care har tagit fram roboten “Giraff” som är en så kallad kommunikationsrobot. Roboten tar sig fram på hjul och styrs digitalt av vårdtagare. Den är utrustad med ljud och en bildskärm. Roboten gör att både hemtjänst och sjukvård i och med bildskärmen kan prata med den äldre utan att behöva åka hem till personen, skriver Dagen.
– Giraffen är ett sätt att förenkla kommunikationen. Det ersätter inte människor, lika lite som en telefon ersätter en människa. Det som driver mig är att se en nytta med tekniken. Jag vet inte hur vi ska lösa det annars. Att göra exakt som vi gör i dag om 50 år kommer inte fungera, konstaterar Catharina Borgenstierna.
Men de tekniska landvinningarna har fått ett blandat bemötande. De som är mest tveksamma är personal som jobbar inom hemtjänsten då de ser robotarna som en konkurrent till det arbete de själva gör, berättar Catharina Borgenstierna. Samtidigt verkar intresset vara större bland Sveriges kommuner. Hittills har roboten testats i Västerås, Örebro, Eskilstuna och Danderyd och fler kommuner väntas haka på trenden.
LÄS MER: Var femte äldre saknar digital teknik
“Rätt teknik på sina egna villkor”
Catharina Borgenstierna ser positivt på det ökande intresset, för ytterst sett är rätten till teknik på ålderns höst en jämlikhetsfråga, tycker hon.
– Det finns extremt lite teknik inom hemtjänsten, om man jämför med den slutna sjukvården. Där finns avancerad teknik med robotar högt och lågt. Ytterst sett ser jag det här som en jämlikhetsfråga. Äldre har rätt till teknik på sina egna villkor, säger Catharina Borgenstierna till tidningen Dagen.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.