News55

Så tycker pensionärsorganisationerna om #intebättreförr

Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 dec. 2017

Det är dags för seniorerna att höja sina röster i spåren av #metoo då Fredrika Bremer Förbundet uppmanar årsrika att dela med sig av sina vittnesmål om sexuella trakasserier. Ett efterlängtat initiativ, enligt Sveriges pensionärsförbund. – Vi har ett enormt ansvar att se till att äldre inte försvinner ur diskussionen, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I spåren av #metoo har vittnesmålen om sexuella trakasserier på arbetsplatser runt om i landet fullkomligt strömmat in. Tusentals kvinnor har gått ut i gemensamma upprop i syfte att belysa det omfattande problemet. Under torsdagen rapporterade News55 om hur Fredrika Bremer Förbundet under hashtaggen #intebättreförr nu uppmanar den äldre generationens kvinnor att lämna sina vittnesmål om sexuella trakasserier i arbetslivet och att skriva på uppropet.

      LÄS MER: Seniorerna deltar i #metoo-upproret

“Samhället väljer att tro att problem försvinner bara för att man blir äldre”

Christina Tallberg, ordförande för PRO, är en av de som har skrivit på uppropet, och hon uppmanar alla kvinnor att göra detsamma.

– Vi visar att vi, liksom alla andra kvinnor, är drabbade på samma vis. Vi har ett enormt ansvar att se till att äldre inte försvinner ur diskussionen. Den kampen för vi på många områden. Det kan handla om att få lika behandling i sjukvården liksom att visa att våldet inte går i pension. Det finns en tendens att samhället väljer att tro att problem försvinner, bara för att man blir äldre, säger Christina Tallberg till News55.

Enligt Christina Tallberg är diskussionen om sexuella trakasserier ingen ny debatt inom organisationen. Samtidigt finns det alltid sådant man kan jobbar vidare med.

      LÄS MER: Personal inom äldreomsorgen utbildas om våld i nära relationer

Christina Tallberg: “Våldet går inte i pension”

ANNONS

– I PRO har vi en värdegrund som är obeveklig. Alla människors lika värde är vår portalparagraf och ska genomsyra allt vi gör. Vi pratar ofta om detta i olika sammanhang. Men vi kan bli ännu bättre på att jobba med värdegrundsfrågor inom organisationen, säger hon och fortsätter:

– Vi har planerat för en kvinnlig ledarskapsutbildning på vår folkhögskola i Gysinge i vår. Den är viktig och känns än mer angelägen nu. Men vi ska i alla sammanhang ta upp vikten av gott ledarskap och att vi uppträder respektfullt mot varandra, i alla sammanhang. Vi har sedan flera år tillbaka arbetat aktivt mot våld mot äldre och äldre kvinnor. Våldet går inte i pension.

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson är också positiv till att Fredrika Bremer Förbundet har tagit initiativ till ett samlat upprop. Genom att ta fram berättelser från förr kan vi sätta ljus på hur omfattande problemet är.

      LÄS MER: Politiker: “Våld mot kvinnor är den viktigaste jämställdhetsfrågan”

Viktigt att uppmärksamma äldre kvinnors outtröttliga kamp för jämställdhet

– Det var verkligen inte bättre förr, det är viktigt att påminna sig om. Dessa vittnesmål behöver definitivt komma fram och får inte glömmas bort. Mycket av det som kommer fram i dessa berättelser och upplevelser från yrkeslivet förr har lika stor aktualitet i dag, säger Eva Eriksson till News55 och fortsätter:

– Det är många äldre kvinnor som vi är skyldiga tack för deras outtröttliga kamp för jämställdhet och mot trakasserier och övergrepp i yrkeslivet under förra seklet. Men det är samtidigt viktigt att komma ihåg att äldre kvinnor drabbas fortsatt i dag år 2017 av övergrepp – i hemmet, inom vården och omsorgen och överhuvudtaget i sin seniorvardag. Det var som sagt inte bättre förr och det är sannerligen inte bättre i dag.

Från Fredrika Bremer Förbundets sida hoppas man på att uppropet ska leda till förändring. Konkreta åtgärder och politiska jämställdhetsreformer är avgörande för att vi ska komma någonstans, menar de.

ANNONS

Och bara det faktum att uppropet synliggör en grupp av kvinnor som varit relativt osynliga i debatten fram till nu är, enligt PRO:s ordförande Christina Tallberg, ett steg i rätt riktning.

     LÄS MER: Jag vande mig vid att mamma slog pappa – hela livet

Äldre kvinnor ska erbjudas plats i debatten

– Vi börjar prata, får en offentligt debatt och diskussion så att vi får ett slut på detta. Vi ska prata inom familjen, på arbetsplatser, i föreningslivet och brett i hela samhället. Förhoppningen är att det ska bli bättre för flickor och kvinnor, nu och i framtiden, säger hon.

På många vis är Sveriges stora pensionärsorganisationer den tydligaste länken mellan landets äldre och våra makthavare. Med det kommer också ett stort ansvar att ta uppropet vidare till högre ort, och uppmana kvinnor att lägga skammen där den hör hemma: hos förövaren.

– Vi kommer att uppmuntra kvinnor att våga vara med. Det här är viktigt för att få våra medlemmar och alla äldre kvinnor att inte skämmas längre. Det är mycket vanligt att äldre kvinnor inte vågar berätta vad de varit och är med om.

– Det vi gör nu är viktigt, för att ingen flicka eller kvinna, varken nu eller framtiden, ska drabbas. Därför uppmanar jag till oss alla kvinnliga pensionärer att stödja uppropet som Fredrika Bremer Förbundet har tagit initiativ till, avslutar Christina Tallberg.

Vill du veta mer? Gå in på Fredrika Bremer Förbundets hemsida. Alla berättelser kommer vara anonyma.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS