News55

Sjukvårdspersonal larmar: det är kris

För att inte drabbas av hjärtsjukdom gäller det att ha koll på vissa riskfaktorer. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 11 jan. 2017Publicerad: 11 jan. 2017

Det råder kris på sjukhusen i Stockholm och nu larmar vårdpersonal om en ohållbar situation, det rapporterar Dagens Nyheter.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Väntetider på upp till 40 timmar, köande ambulanser och brist på vårdplatser är vardag på många av Stockholms akutmottagningar. Därför går vårdpersonal nu ut och larmar om en ohållbar situation, det rapporterar DN.

– En sådan här kris kan man klara i korta perioder. Vi har en jättehög belastning som utmanar hela vår organisation, säger Tomas Movin, vd för Södersjukhuset, till DN.

Det är framför allt bristen på vårdplatser som gör situationen på Stockholms akutmottagningar näst intill ohållbar och som leder till att väntetiderna blir längre. Drygt 250 färre vårdplatser fanns tillgängliga på samtliga sjukhus i Stockholm under jul-, nyårs- och trettonhelgen jämfört med samma period 2015, skriver DN.

- Vi har 40 färre vårdplatser öppna nu än för ett år sedan. Det gör att vi bedriver en vårdavdelning på akuten, säger Michaela Pantzar, vårdplatskoordinator på Södersjukhuset till DN.

      LÄS MER: Fick vänta i sju timmar på akuten – utan tillsyn

Mer än fördubblad väntetid på akuten

På Södersjukhuset har den genomsnittliga väntetiden på akuten varit sex timmar och 20 minuter under jul- och nyårshelgen. En kraftig ökning om man jämför med samma period 2015 då väntetiden endast var fyra timmar. Enligt överläkare Cornelia Härtel, överläkare på Södersjukhuset, är detta ingenting utöver det vanliga.

- Det här är ett kroniskt läge – det har inte med julen att göra, säger hon till DN.

ANNONS

- Det här en mycket lojal arbetsplats, och vi har en fantastisk gemenskap. Men det är många som tycker att vi börjar nå bristningsgränsen nu, fortsätter Cornelia Härtel.

Även hennes kollega, läkaren Birgitta Hedman, ser allvarligt på situationen, en situation som främst drabbar patienterna, menar hon.

- Det finns en risk att patienterna blir ännu sjukare av att vänta. Det ökar också risken att vi missar en allvarlig sjukdom, säger Birgitta Hedman till DN.

Flera anledningar till den pressade situationen

Enligt Landstinget är en förklaring till den pressade situationen på akutmottagningarna att många stockholmare uppsöker akuten i onödan då en närakut eller vårdcentral skulle gå lika bra. Nasim Farrokhina, verksamhetschef på Södersjukhusets akutmottagning, har en annan teori. Hon pekar bland annat på att omställningen av Stockholmssjukvården, det vill säga att akutsjukhusen ska göra mindre, redan har satts i system trots att man inte har hunnit bygga ut den övriga sjukvården.

- Men de nybyggda närakuterna som skulle avlasta är inte utbyggda än. Många som söker vård säger också att de sökt på vårdcentralen först, men inte fått någon tid, säger Nasim Farrokhina till DN.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]