News55

TV-världen har vaknat - 60+ är det nya 40

Artikelbild
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 dec. 2017

Det största, och trognaste, tv-publiken är den över 60 år. En åldersgrupp som inte kliver ut genom fönstret och försvinner, utan en publik som envist och troget sitter kvar i tv-soffan med fjärrkontrollen i ett fast grepp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en grupp som tv-världen inte bryr sig om. Varför skulle man det, de tittar ju ändå på allt som finns och dessutom vill inte annonsörerna ha dem. Ändå sitter vi troget kvar och ser hur tv-världen jagar de flyktiga tittarna i åldersgruppen 25-39. En grupp som alla annonsörer vill ha och som all tv-kanaler gör program för. Men det är en grupp som inte bryr sig om tv. I alla fall inte gammal ”ång-tv”. En grupp som enligt mätningar tittar 1,5 timmar på tv per dag. Att jämföra med 60+ som tittar fyra timmar och 20 minuter på tv varje dag!

      LÄS MER: Hasse Alfredsson såg till att hålla glädjen levande

Sakta men säkert har tv-världen börjat upptäcka det som vi hävdat i alla år: att vi är en ”växande, allt mer köpstark, aktiv och attraktiv grupp”. Det sistnämnda citatet kommer från TV4-gruppen som för ett par år sedan breddade sin huvudsakliga målgrupp från 12-59 år till 15-64. (MTG/TV3 har 15-49 som sin målgrupp).

När jag i höstas bevistade tv-mässan Mipcom i Cannes fanns åtskilliga exempel på hur den internationella tv-världen nu gör program för den nya målgruppen. Här hemma har vi ju redan på bio sett både ”100-åringen” och ”En man som heter Ove” med två hjältar fjärran från Marvels actionfigurer. Och en av TV4:s stora framgångar i höst är kriminalkomedin ”Enkelstöten” med Sissela Kyle och Lotta Tejle som två kvinnor i 60-årsåldern som piggar upp ålderdomen med bankrån.

      LÄS MER: Janne “Loffe” Carlssons hjärta var lika stort som hans skratt

I Cannes presenterades en kommande internationell satsning där SVT är inblandade. Det är dramakomediserien ”The Little Old Lady Who Broke All the Rules”, en serie som bygger på svenska
Catharina Ingelman-Sundbergs tre böcker om pensionärsligan. En serie böcker, som börjar med ”Kaffe och rån”, som översatts till 28 olika språk. Den svensk-franska satsningen kommer att ha franska stjärnan Line Reanaud, 89, i huvudrollen.

Även inom andra genrer är det 60+ som gäller. Talangjakten ”Voice” lanserar en variant, ”Voice Senior”, för sångtalanger över 65. I dokusåpan ”Old’s People Home” låtar man ett gäng från ett ålderdomshem dagligen umgås med att gäng 4-åringar från förskolan. Det visar sig, föga överraskande, att åldringarnas hälsa och välmående förbättras radikalt efter detta. Ett ännu inte namngivet svensk bolag har köpt upp rättigheterna för den svenska marknaden. I ”Better Late Than Never” får vi följa fyra 70-åringar som tågluffar tillsammans.

Det är aldrig för sent. TV-världen har vaknat. 60+ är det nya 40.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS