News55

Så många ukrainare flyr till Sverige - varje dag

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 11 mars 2022Publicerad: 11 mars 2022

Det kan komma runt 200 000 flyktingar från Ukraina till Sverige fram till halvårsskiftet, enligt Migrationsverket. Det är 50 000 fler än under flyktingkrisen 2015. Den största utmaningen är att skaffa fram boenden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kommer nu allt fler ukrainare som flyr kriget till Sverige. Hittills har 5 200 registrerats av Migrationsverket. Men den verkliga siffran bedöms vara mycket högre.

Vi uppskattar att det kanske är 4 000 per dygn, men då har vi också blinda fläckar, det vill säga Öresundsbron. Det är betydligt fler som kommer in i Sverige än vad som syns i statistiken, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Många reser vidare till vänner och släktingar, men de senaste dagarna har vi sett att många börjar uppsöka oss. Vi måste ta höjd för det som komma skall.

Migrationsverket har gjort tre olika scenarier, där det lägsta handlar om 27 000 personer fram till halvårsskiftet, ett huvudscenario på 76 000 och det högsta som pekar på 212 000 personer.

I dag skulle jag säga att det högsta scenariot är det mest troliga, säger Ribbenvik.

Boende svårast

Till en början sökte de flesta flyktingarna sig till bekanta och släktingar, men Migrationsverket räknar med att det kommer att ändra sig. Det gör att behovet av boenden kommer att växa kraftigt.

I det som kallas för huvudscenario behövs 40 000 boendeplatser, och det har Migrationsverket redan tagit höjd för i sina upphandlingar.

ANNONS

Det översta scenariot innebär att vi skulle ha ett behov av 168 000 platser, då tror jag att alla förstår att vi har en helt annan situation och då måste vi titta brett på frågan. Det är ingenting som Migrationsverket självt klarar av, säger Ribbenvik.

Han säger att alla landets kommuner måste hjälpa till för att få fram boenden. Och det görs redan i dag.

Migrationsverkets boenden är fulla. Vi får in nya boenden genom våra upphandlingar. Men det som gör att vi klarar dagen nu är att kommuner ställer upp, säger han.

Även migrationsminister Anders Ygeman (S) betonar att den största utmaningen just nu gäller boendet.

Initialt absolut, sedan kommer skolgången att bli nästa del, och en meningsfull fritid, säger Anders Ygeman.

ANNONS

Miljarder mer

Hittills har Migrationsverket begärt 960 miljoner för mottagandet av de ukrainska flyktingarna, men med de nya scenarierna stiger kostnaderna. På torsdag nästa vecka ska verket lämna in en ny ansökan om ytterligare pengar till regeringen. Kostnaderna kommer att landa på flera miljarder kronor, enligt Ribbenvik.

Hittills bedöms 4,5 miljoner ukrainare ha lämnat sina hem, varav 2 miljoner har sökt sig vidare till något annat land i Europa. Det är den största och snabbaste flyktingströmmen sedan andra världskriget.

ANNONS

Anders Ygeman understryker det gemensamma ansvaret för flyktingarna, såväl i EU som i Sverige.

Vi ska ta vårt ansvar men andra länder måste också ta sitt ansvar. Vi måste också ha ett gemensamt ansvar i Sverige. Vi jobbar aktivt i regeringskansliet för att få en fördelning mellan kommunerna, så att vi kan ta ett gemensamt ansvar för flyktingmottagandet, säger Ygeman.

Maria Davidsson / TT

Owe Nilsson / TT

Erik Paulsson Rönnbäck / TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS