Svenska myndigheter håller på att skaffa sig en ny ovana, skriver Expressens ledarredaktion.
Mest läst i kategorin
Myndigheterna trasslar till det som fortfarande fungerar, menar skribenten som påpekar att det måste finnas en proportionalitet vid problemlösningen.
Flera exempel tas upp:
En lag om framtidsfullmakt från 2017 verkar ha fungerat. Ändå vill statliga Lantmäteriet att en god man ändå måste anlitas om en fastighet ska säljas. En framtidsfullmakt är alltså den handling som berättar vem som ska sköta ens ekonomiska ärenden när man inte längre kan göra det själv, av sjukdom eller annat.
Ett annat ämne som tas upp är skolstatistik: Ingen hade klagat på den skolstatistik som sammanställdes hos skolverket. SBC ville dock att en friskola skulle göra det. “Nu lever vi med ett lagprovisorium som ger viss insyn eftersom det är viktigt att kunna jämföra skolor”, skriver ledaren.
Ett tredje exempel är Arbetsmiljöverkets krav på certifiering för att bli pannoperatör. Detta efter att flera värmepannor exploderat, där bland annat en person avled av sina skador. Nu protesterar både företag och fackförbund, skriver Expressen. Detta på grund av kostnaderna för företagen, på 2,4 miljarder kronor för certifikaten. Sedan ska de också förnyas. Införandet av en förordning har skjutits upp och de berörda, företagen och facken är missnöjda med att inte fler rimliga förslag har lagt fram.
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+