News55

Så ska partierna få in fler äldre i Riksdagen

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 mars 2020

Det råder brist på äldres kompetens och erfarenhet i Sveriges riksdag. Så här tänker fem partier ändra på det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla politiska partier i Sveriges riksdag var inbjudna till måndagens Äldreriksdag i Folksamhuset i Stockholm. Fem av dem kom: Centern, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet. Artur Ringart från News55 var moderator under paneldiskussionen och en fråga som kom upp var vad partierna konkret tänker göra för att få in fler över 65 i riksdagen.

Solveig Zander (C)
– Vi började redan före förra valet för att våra listor skulle se annorlunda ut och då tittade vi på varför det såg ut som det gjorde. Ett skäl till att man inte anmäler sig för att komma till riksdagen som lite äldre, är att man är är borta flera dagar i veckan. Ju äldre man blir desto svårare tycker man att det är.
Partiets ledning har bestämt att det ska finnas både kvinnor, män, äldre och yngre, i riksdagen.
– På kommunnivå är vi över gränsen för vad som är genomsnittet, men definitivt inte i riksdagen. Centerpartiet har just nu tre stycken som är över 65, jag har bidragit till det.
Centerpartiet startade ett seniornätverk våren 2018 som engagerat seniorer över hela landet. De driver seniora och äldrefrågor ur ett politisk perspektiv. Meningen är att ett resultat av det ska ses i riksdagen.
– Annars skulle vi inte driva det.
Peter Kullgren, (KD)
– Vi har en bra representation på våra listor. Vi ska fortsätta att jobba som vi har gjort och se till att vi har en bra mix på våra listor. Vi har särskilda riktlinjer till våra nomineringskommittéer, just riktat mot att vi vill ha fler personer på våra listor som är 65 år eller äldre.
Fem personer just nu är över 60 och under mandatperioden kommer KD att ha fyra ledamöter som fyllt 65.
– Vi är inte nöjda med det, även om det är en väldigt hög procentsats av våra 22 riksdagsledamöter. Jag är stolt över vad vi gjort hittills, men vi kommer inte sluta utan fortsätta.
Anders Henriksson (S)
– Vi är inte tillräckligt bra, vi har mer att göra. Vi har ett väldigt tydligt kongressbeslut på att våra listor ska spegla samhället i stort både när det gäller kvinnor och män, utlandsfödda och inte minst ålder.
Han anser att de behöver bli bättre i nomineringsdiskussionerna inför valen, med hur listorna ser ut.
– Jag vet att väldigt många distrikt har aktiva seniorutskott och det är ett sätt att skapa förutsättningar för att hitta seniora partikompisar som är beredda att ta klivet in på riksdagslistorna. Det finns jättemånga duktiga 65-åringar, men de är inne i nästa steg av livet, vi måste fundera på hur vi stimulerar dem att kliva fram.
Lars Jilmstad (M)
– Vi jobbar intensivt med det, i alla fall i de kretsar jag är med. Jag till hör moderata seniorer och där har vi många gånger tryckt på för att det ska bli bättre med representationen. En sak vi pratat om är att i likhet med andra grupperingar, som ungdomsförbund och kvinnoförbund, ha ett förbund för seniorer för att kunna trycka på lite bättre.
Han säger att det kanske inte blir på det sättet, men att det finns en annan väg att gå för sig själv som senior eller andra seniorer.
– Det är att placera sig på poster där man kan påverka vilka som blir utvalda, att man hamnar i valberedningar av olika slag.
Camilla Hansén (MP)
– Vi har checklistor, en som är riktad specifikt kring ålder. Vill man satsa på att bli riksdagsledamot är det nu man ska gå med. Jag tänker att många vill använda hela sin livserfarenhet på olika områden, då vill man vara med och påverka hur programmet ser ut som partiet går till val på. Vi sätter det först och sedan kandidaterna som vill gå ut och bära partiets budskap i valrörelsen.
Camilla Hansén är riksdagsledamot men även distriktsordförande, och det här tänker hon göra konkret:
-Jag tänker höra av mig till pensionärsorgansiationerna i Örebro län och säga att det verkar att vi börjat prata om det här försent tidigare, när ska vi ses? Det tar jag med mig till min partisekreterare också. Jag tycker att det finns goda exempel från de andra partierna, vi kan lära oss av varandra och vi gemensamt har ju också nytta av en bra representation i de politiska församlingarna.

 

Petra Lundgren, News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS