Kan man bli vd oavsiktligt? Accidental CEO har blivit ett myntat begrepp som främst cirkulerar bland kvinnor och som likväl accepteras av dem.
Mest läst i kategorin
Nyhetsbrevet Modern CEO i Inc Magazine som författas av Stephanie Meta är lite av en frisk fläkt. Stephanie är själv vd för Mansueto Ventures och skriver varje vecka om nyheter och rön som handlar om ledarskap.
Termen “oavsiktlig vd” eller ”accidental CEO” är ett kortfattat sätt att beskriva en chef som tagit en osannolik väg till sitt ledarskap.
Uttrycket vanligare bland kvinnliga chefer
David Novak, tidigare vd för YUM! Brands, har skrivit en bok ”The Education of an Accidental CEO” där han berättar om lärdomar från sin barndom utan fast punkt och en lika brokig karriär kantad av ströjobb.
Uttrycket ”accidental CEO” förekommer mer om kvinnor än om män och ofta rör det sig om kvinnliga vd:ar som tycks ha accepterat uttrycket. Filmen “The Accidental CEO” kom ut 2003 och handlar om Anne Mulcahy som vände Xerox negativa trend uppåt och bidrog till att företaget på nytt blev framgångsrikt i början av 2000-talet.
“Jag förväntade mig aldrig att bli vd för Xerox” ska hon ha sagt till författaren Betsy Morris.
Senaste nytt
Kvinnliga chefer: ta ägandeskap över era roller
Stephanie Meta tycker att det är dags för kvinnor att våga mer. I stället för att nästan be om ursäkt för att ha blivit utsedda till sina roller borde de vara stolta och ta ägarskap över dem.
Hon menar att de som blir vd:ar oförhappandes i stället borde vara stolta över vad de uppnått – just oförhappandes. Kanske blir man mer prestigelös på så sätt och därigenom en bättre chef.
Stephanie berättar om Diane Hoskins, ordförande för Gensler globalt. Gensler tillhör de större arkitektbyråerna i USA som även är globalt verksamma. Diane Hoskins transiterade från flera år som yrkesarbetande arkitekt till sitt nuvarande ledarskap – den naturliga vägen.
Hennes kunskap om – och förståelse för – branschen ansågs vara en stor tillgång när hon blev invald till ämbetet.
Stora ojämlikheter mellan könen i USA
I dagsläget representerar kvinnor omkring tio procent av vd-posterna bland Fortune 500 bolag i USA.
Visserligen har det skett en förbättring, men jämställdheten är ännu inte vad den borde vara. Fortsätter det i den här takten kommer inte kvinnor att bli jämställda med män i yrkeslivet – inte ens år 2100, skriver Tacy M. Byham i Fortune Magazine.
Ett annat problem är att det satsas inte alls lika mycket på kvinnliga chefers utbildning som på män i motsvarande chefspositioner. På så sätt råder en utbredd könsdiskriminering.
Likväl lever det kvar i Sverige
Det är också ett fenomen som konstaterats bland kvinnliga enhetschefer inom äldreomsorgen i Sverige, vilket drabbar hela organisationen.
Det sker genom ett slags inbyggt könsrollsmönster som bidrar till att öka arbetsbelastningen för kvinnliga chefer snarare än att det skulle vara politiskt riktat.
De kvinnliga enhetscheferna får betydligt mindre tid över till utbildning på grund av motstridiga förväntningar.
Dels förväntas de upprätthålla en empatisk och social kvinnoroll, dels den operativa rollen som chef.
Läs också:
Här ökar andelen kvinnliga chefer
Ledare: Var glad att du kan arbeta längre
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55