News55

Så gjorde de för att förverkliga sin drömpension

Artikelbild
FILE - In this Aug. 26, 2010 file photo, a couple walks through the surf together in Cannon Beach, Ore. OKCupid on Monday, July 28, 2014 became the latest company to admit that it has manipulated customer data to see how users of its dating service would react to one another. (AP Photo/Don Ryan, File)
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 28 nov. 2017

Har man siktet inställt efter pensionen är det bara att lägga upp en plan och satsa. Det gjorde polisen Carina Ytterström och hennes man – vilket resulterade i att de gick i pension vid 61 års ålder och köpte ett deltidsboende utomlands, det skriver Dina Pengar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Carina Ytterström och hennes man Arne i 40-årsåldern kom på att de ville ha ut mer av livet än mörka, slaskiga och snöiga vintrar i Sverige bestämde de sig för att göra slag i saken, det skriver Dina Pengar.

– Ingen av oss gillar vintern och vi ville bo utomlands under november och december. Vi började titta på Italien och Portugal och reste till de länderna. Jag lärde mig till och med italienska. Men vi ville ha shortsväder båda två, och det finns det ju inte någonstans i Europa. Då var det Thailand, möjligtvis Kanarieöarna och Florida som återstod.

      LÄS MER: Allt fler äldre flyttar till solen och sparar pengar

Köpte lägenhet i Florida

Till slut bestämde sig Carina och Arne för att gå i pension vid 61 och skaffa sig ett boende Florida.

– Vi har fått jättemånga amerikanska vänner där sedan vi köpte lägenheten. De kommer norrut från delstater som Minnesota och Wisconsin och kallar sig för “snowbirds”. De flyttar ner den 1 november och hem den sista april, säger Carina Ytterström.

Att paret kunde pensionera sig vid 61 berodde till stor del på att de började planera inför pensionen redan för 20 år sedan.

– Att ha så lite utgifter som möjligt och se till att spara. Vi har fyra barn och har haft dåliga polislöner båda två. Men vi har sett framåt och inte spenderat så många tusenlappar på krogkvällar och sett till att spara så mycket av pengarna som vi har kunnat, utan att det har gått någon nöd på oss, säger Carina till Dina Pengar

ANNONS

      LÄS MER: Peter Harryson: “Det är inte så dumt att vara pensionär”

Tycker att polisen krackelerar

Carina berättar att hennes plan var att arbeta till 63 men då hon anser att organisationen hon arbetat inom krackelerat blev det tidigare än så. Om att riksdagens pensionsgrupp planerar att höja den lägsta pensionsålderns till 63 säger hon:

– Det är inte klokt. De flesta når ju inte ens fram till 65. Det är så få år man har då man kan göra vad man själv vill. Först är det ens föräldrar som bestämmer, sedan är det lärarna och därefter arbetsgivaren. När man till slut själv ska få bestämma – då ska man jobba, säger Carina Ytterström och fortsätter:

– Jag tror att de vill att vi alla ska dö. Allvarligt talat. Det blir mindre och mindre pengar och då är det optimala eftersom det inte finns något efterlevandeskydd i vår pension, vilket innebär att när jag dör så går min pension till de andra 56:orna, säger Carina till Dina Pengar.

 

Carinas tips till den som vill gå i pension tidigt:

– Ta ut den allmänna pensionen tidigt samtidigt som du fortsätter att arbeta.

ANNONS

– Börja planera i tid och sätt upp tydliga mål.

– Se det från den ljusa sidan att sluta arbeta och se fram emot att ha någonting att göra.

 

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS