News55

Storbråk i parlament: Ledamot slogs i huvudet

Artikelbild
Demonstranter har vecklat upp en stor EU-flagga utanför parlamentsbyggnaden i Tbilisi på måndagen. (Foto: Shakh Aivazov/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 15 apr. 2024Publicerad: 15 apr. 2024

Handgemäng har brutit ut i Georgiens parlament. Bråket handlar om ett kontroversiellt lagförslag, som innebär att medier och organisationer med utländska kopplingar skulle kunna stämplas som att driva “främmande makts intressen”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett tiotusental personer i huvudstaden har protesterat mot lagförslaget.

I videoklipp från en utfrågning i det georgiska parlamentet på måndagen syns det hur en parlamentsledamot från oppositionen slår en ledamot från det regerande partiet i huvudet.

Det följs av fortsatt handgemäng och livesändningen avbryts.

Utanför parlamentet har georgier samlats i protest mot lagförslaget, som de anser kan undergräva landets försök att bli medlem i EU. Demonstranter har vecklat ut en stor EU-flagga och ropar “nej till den ryska lagen”.

Det georgiska samhället är tillräckligt starkt för att inte låta landet glida in i rysk auktoritär stil, säger deltagaren Saba Gotua utanför parlamentet.Vi kommer inte att låta Georgisk dröm slösa bort Georgiens historiska chans att bli EU-medlem.

Regeringspartiet Georgisk dröm försökte införa en liknande lag i fjol, men tvingades backa efter omfattande protester i huvudstaden Tbilisi.

Det nya omformulerade lagförslaget som nu diskuteras innebär att oberoende organisationer som får mer än 20 procent av sin finansiering från andra länder registreras som en “organisation som driver en främmande makts intressen”.

Runt 10 000 människor gick ut på gatorna i huvudstaden Tbilisi för kritisera lagförslaget.

ANNONS

Georgien har i flera år försöka stärka sina band med väst, men det nu regerande partiet anklagas för att i stället försöka stärka banden till Ryssland.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS