News55

Artur Ringart: "En röst för oss årsrika har tystnat"

Artikelbild
Artur Ringart
Artur Ringart
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 mars 2023

En röst för oss årsrika har tystnat. Barbro Westerholm är död. Den tråkiga nyheten kom som en överraskning för mig. För bara ett halvt år sedan avslutade Barbro, 89, sitt 27 år långa mandat i Sveriges riksdag för Liberalerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag minns Barbro som en mycket klok och erfaren kvinna, vars synpunkter jag alltid tog till mig och lyssnade på.

I en av mina första debatter 2015, då vi just hade lanserat News55 var jag ganska raljant. Jag tyckte att det gjordes på tok för lite för Sveriges äldre. Det gällde pensionerna, vården och boende. Jag var aggressiv mot politikernas passivitet.  Då tog Barbro till orda och gav mig ett verbalt kok stryk.

Hon berättade att det visst pågick ett arbete för att påverka situationen för landets äldre. Både via pensionärsorganisationerna och i riksdagen. Men att det var svårt att få gehör för äldrefrågor i riksdagen, bland annat på grund av den dåliga representationen av äldre. Och tyvärr är det likadant idag.

Barbro, som var läkare och forskare, hade utöver sina insatser i riksdagen, varit ordförande för Sveriges Pensionärsförbund (SPF) och generaldirektör för Socialstyrelsen där hon drev igenom att homosexualitet inte var ett sjukdomstillstånd.

Under åren träffade vi varandra många gånger i olika paneldebatter där jag var moderator. Hon var oerhört vital, mycket trovärdig och kom ständigt med kloka synpunkter.

Vi på News55 vill inte benämna oss äldre som pensionärer eller seniorer. Därför använder vi oss istället av begreppet  livserfarenhet. Vi äldre är livserfarna. Barbro lanserade istället begreppet årsrika. Det är något som jag kommer att ta med mig.

Vi årsrika i Sverige blir fler och fler. Vi som är 65 år och äldre är cirka 2,2 miljoner personer. Vi kommer att bli mer än dubbelt så många 80-åringar fram till 2030 enligt SCB. Det motsvarar en ökning med mer än 270 000 personer. Vi vet också att med stigande ålder ökar behovet av vård och omsorg. Men politiken och vården är inte förberedd på den ålderstsunami som väntar runt hörnet.

Barbro kunde verkligen föra talan för oss årsrika i de beslutande rummen. Vem ska nu komma med de kloka insikterna? Vem ska nu i kraft av sin erfarenhet med hög trovärdighet komma med de viktiga synpunkterna? Du kommer att vara saknad Barbro.

ANNONS
Barbro Westerholm. Foto: Henrik Montgomery / TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS