News55

91-åring bor i skyskrapa och ratar äldreboende

Karlatornet. En lägenhet på 29:e våningen i Göteborgs skyskrapa, Karlatornet, blev 91-åriga Evan Hellströms val av bostad när han kände att han ville flytta
En lägenhet på 29:e våningen i Göteborgs skyskrapa, Karlatornet, blev 91-åriga Evan Hellströms val av bostad när han kände att han ville flytta. (Foto: Helena Landstedt/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 okt. 2024Publicerad: 02 okt. 2024

När Evan Hellströms fru gick bort kände han att han behövde någonting nytt. Han är över 90 men tyckte inte att äldreboende var något för honom i stället blev det skyskrapa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Karlatornet i Göteborg är Nordens högsta byggnad och en lägenhet på 29:e våningen tycker Evan Hellström är som skräddarsydd för honom, det rapporterar SVT.

Mår bättre när vi kan välja

Micael Dahlen, professor i lycka, välbefinnande och välfärd vid Handelshögskolan i Stockholm, menar att det bidrar till ett ökat välmående att kunna välja sitt boende,

Han säger att det egentligen inte är var du bor som spelar roll, utan vad det ger dig, huruvida du väljer ett äldreboende eller en skyskrapa har alltså ingen betydelse.

“Att bo på äldreboende kan ge en gemenskap och en trygghet som tilltalar många, det kan vara det man behöver och vill ha. Att ha ett eget boende kan ge friheten och möjligheten att välja själv var jag bor och hur jag bor”, säger han till SVT.

Han säger vidare att pengar i sig inte gör oss lyckliga utan att det handlar om vad vi gör med dem. Men när vi har tillräckligt kan vi göra det vi behöver för att må bra och då blir det en tydlig effekt av att ha pengar.

“Människor som har gjort aktiva val kring hur de lever, hur de bor, mår i genomsnitt bättre. De känner att de kan påverka sin situation mer, vilket är väldigt viktigt, men de har också genom valen förhoppningsvis lagat tillvaron så att det passar just dem”, säger Micael Dahlen till SVT.

ANNONS

Valde att bo i skyskrapa

ANNONS

Den infödda göteborgaren Evan Hellström säger att han alltid har gillat havet men att eftersom han har en dotter som bor nära havet och han kan hälsa på henne valde han i stället att bo i en skyskrapa.

I cirka 500 av Karlatornets cirka 600 lägenheter har lägenhetsköpare nu flyttat in och Evan Hellström är den som är äldst.

När vädret är fint går han ut på sin balkong, han tycker att utsikten är behaglig och gillar att stå och titta på båttrafiken och annat som händer cirka 100 meter ned.

“Jag tyckte detta passade mig, här finns reception, gym, spa om jag vill, och så småningom kommer jag få room service så jag kan beställa upp mat”, säger han till SVT.

Han berättar att det även finn ett biorum och att när det exempelvis är en intressant fotbollsmatch bjuder han in kompisar, särskilt när det är Gais som spelar.

Han tycker att det har varit över förväntan och tror att det bara kommer bli bättre. Evan Hellström är helt nöjd med sitt bostadsval.

Deras lyxkryssningar billigare än äldreboende

Pensionärsparet tjänar på att boka kryssningar året runt med full service och roa sig i stället för att bo på åldersdomshem. “Det är en livsstil”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS