News55

Upplagt för besvikelse med boräntan

Länsförsäkringar bolåneränta
Svenskarna tror på betydligt lägre räntor, visar en ny undersökning av Länsförsäkringar.
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 29 maj 2024

Svenska hushåll riskerar att sätta sig i en dålig ekonomisk sits om de går händelserna i förväg, rapporterar Länsförsäkringar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hushållen förväntar sig att de rörliga bolåneräntorna kommer att ligga på 3,53 procent om ett års tid, visar en undersökning av Länsförsäkringar.

Förväntningarna motsvarar en sänkning på 1,2 procentenheter från dagens nivåer på 4,69 procent, baserat på Länsförsäkringars 3-månaders snittränta.

“Riksbankens agerande och signaler är sannolikt något som hushållen plockat upp och som bidragit till deras bild om påtagligt lägre bolåneräntor på ett års sikt”, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

“Riksbanken har dock en relativt modest bild om hur mycket räntorna kan komma att sänkas. Det betyder att många svenskar, som räknar med stora sänkningar, kan bli besvikna eller hamna i en dålig ekonomisk sits med högre kostnader än väntat”.

Länsförsäkringar
Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar. Foto: pressbild, Länsförsäkringar.

Signaler om sänkta räntor kan leda till att hushållen tar ut det i förskott och agerar på ett sätt som driver upp inflationen, menar Nordeas chefekonom Annika Winsth. Hon tror inte att det kommer en räntesänkning i juni, och påtalar att det då återstår fyra penningpolitiska möten under året, vilket totalt kan ge fem sänkningar.

“Många vill nu kanske köpa det där efterlängtade sommarhuset, som kanske drar i väg i pris på grund av förväntat lägre räntor. Men om räntan inte sänks i den takt man räknat med kan det påverka hushållets totala ekonomi. Så mitt råd är att ha is i magen och alltid ta höjd för högre och även oväntade kostnader i sin privatekonomi”, konstaterar Westerberg.

Råd från Länsförsäkringar

ANNONS

Det går inte att förutse hur mycket räntorna sänks på ett eller två år. Stefan Westerberg rekommenderar därför att “ta det säkra före det osäkra” och att man inte bör ta på sig för mycket skulder och kostnader. Han tycker även att man bör ta höjd för högre räntor om man ska köpa en bostad.

ANNONS

ANNONS
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS