News55

Tusenlappar i sänkt ränta – om hushållen får rätt

tusenlappar
Slår hushållens förhoppningar in om boräntan ligger många tusenlappar i potten. (Foto: Pexels)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 sep. 2024Publicerad: 26 sep. 2024

Ett bostadslån på 3 miljoner kronor skulle bli 2 750 kronor lägre i räntekostnader, enligt beräkningar. Då finns det förstås skäl att jubla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Länsförsäkringar släpper i dag nya undersökningsresultat om vad svenska hushåll tror om de rörliga bolåneräntornas utveckling på ett, två och fem års sikt.

“Hushållen ser ljuset i tunneln med boräntorna. Många räknar med betydande räntesänkningar det kommande året, vilket skulle kunna innebära tusentals kronor i lägre kostnader om dessa förväntningar infrias”, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i en kommentar.

Hushållen tror att den rörliga bolåneräntan hamnar på 3,25 procent i september 2025.

Det innebär en sänkning med cirka 1,1 procentenheter från dagens nivå på 4,35 procent, vilket är ett genomsnitt av de sju största bankernas 3-månaders ränta.

Så många tusenlappar är i potten

För ett hushåll med 3 miljoner i bolån skulle en ränteminskning med 1,1 procentenheter innebära 2750 kronor i lägre räntekostnader per månad innan ränteavdrag, framgår det.

“De förväntade räntesänkningarna kommer möjliggöra ökad konsumtion och förhoppningsvis även till ökat sparande, vilket bygger upp ekonomin och stärker privatekonomin för framtida utgifter”, säger Stefan Westerberg i pressmeddelandet.

Hushållens ränteförväntningar baseras på statistik från Infostat.

ANNONS

Datainsamlingen har gjorts med hjälp av en slumpmässigt rekryterad webbpanel med 1 500 svarande. Urvalet har kvoterats med avseende på kön, ålder och geografi.

Resultatet har därefter vägts på kön, ålder, utbildning och politiskt parti för att korrigera för eventuella kvarvarande skevheter i urvalet.

Den senaste mätningen gjordes mellan 9 september och 17 september.

Läs även: Riksbanken väntar med att ta till storsläggan News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS