News55

Äldre män mer positiva inför 2017 än jämnåriga kvinnor

Artikelbild
Det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten som var femte inte ens öppnar, enligt en Sifo-undersökning. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 jan. 2017

Äldre män ser ljusare på framtiden än kvinnor i samma ålder, det visar en enkätundersökning från AMF pension.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under 2017 kommer både den allmänna pensionen och flera typer av tjänstepensioner att räknas upp – något som kan komma att ge många av Sveriges pensionärer en tryggare tillvaro. Enligt en enkätundersökning som skickades ut till drygt 24 000 av AMF:s kunder som är över 55 och som får sin pension utbetald, ser de äldre ljust på 2017.

      LÄS MER: Pensionsmyndigheten varnar för rådgivare

Sex av tio tycker att pensionen inte räcker till

Totalt svarade 24 040 personer på enkäten. Av dessa var 61 procent av de svarande män och 39 procent kvinnor. Var femte av de svarande anser att deras pension räcker gott och väl, sex av tio uppger att de måste tänka sig för medan ungefär lika många däremot upplever att pensionen inte alls räcker till.

Bland de män som svarade på enkäten verkar framtidstron vara ljusare än bland de svarande kvinnorna. De som har bäst pension är också mest positiva. Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF, lyfter fram skillnader mellan män och kvinnor som en anledning till att tilltron skiftar mellan könen.

– De skillnader som finns mellan kvinnor och män i yrkeslivet fortsätter långt efter att man har slutat jobba. Många män beskriver pensionen som en mental omställning medan kvinnorna ofta tycker att ekonomin är central. Männen har mer pengar att röra sig med och det är nog anledningen till varför de ser ljusare på framtiden, säger Dan Adolphson.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS