News55

Så mycket ökar pensionen om du jobbar längre

pension
Det lönar sig för den som kan att jobba efter pensionsålderns inträdde, det har sagts förut men kan behöva upprepas. (Foto: Pexels)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 14 aug. 2024Publicerad: 14 aug. 2024

Det lönar sig att jobba efter pensionsålderns inträdde, det har sagts förut men kan behöva upprepas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Om du jobbar ett år extra blir din pension 7 procent högre”, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör för Pensionsmyndigheten, till Dagens Industri, berättar Dagens PS.

Det är obestridligt så att varje extra år av arbete efter pensionen ger klirr – med respekt för att det inte är möjligt för alla att fortsätta jobba efter pensionen, vilket kan bero på flera orsaker som förslitningsskador, sjukdom, utmattningssyndrom och så vidare.

Men debatten om att arbeta längre har fått effekt.

“Nya data visar att medelpensionsåldern har höjts från 64,8 till 66 år, det är en stor höjning”, konstaterar Anna Pettersson Westerberg.

Uppmanar nu unga att börja jobba tidigare

I Sverige har parollen länge varit att jobba högre upp i åldrarna, men nu är ambitionen också att få fler unga att börja jobba tidigare.

En majoritet av 60-talisterna hade ett riktigt arbete före 21 års ålder, men det var inte lika vanligt hos 80-talisterna. Där hade inte ens hälften ett jobb innan 21.

Detta har uppmärksammats i flera rapporter och särskilt utbrett har problemet med att inte lyckas etablera sig på arbetsmarknaden varit hos unga med utrikes bakgrund.

ANNONS

I förlängningen urholkar det här pensionssystemet med lägre pensioner.

Pensionsmyndighetens generaldirektör Anna Pettersson Westerberg understryker vikten av att unga skaffar ett jobb i tid, det resulterar senare i en högre pension, slår hon fast.

Läs även: Pensionsekonom varnar: Då ryker tusenlappar News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS