News55

Att skriva sitt testamente kan kännas svårt - Vi hjälper dig på vägen

Artikelbild
Foto: Jessica Gow/TT
Lotta Gray
Lotta Gray
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 19 okt. 2021

Många våndas över att skriva sitt testamente då man tvingas fundera på liv och död och vem som egentligen ska ärva ens tillgångar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att skriva sitt testamente är något som de flesta av oss värjer sig mot men att planera för sin död kan både underlätta för den som är kvar i livet och de anhöriga, speciellt om det finns särkullsbarn eller om du lever i ett samboförhållande då man inte kan ärva varandra som sambor utan det måste skrivas ett testamente så inte ens käresta måste flytta ut från den gemensamma bostaden. Dessutom underlättar ett testamente de konflikter som kan uppstå vid någons bortgång då arv och pengar kan få många att tappa både vett och sans.

Genom ett testamente kan man även själv påverka arvsordningen men inte hur som helst då den avlidnes barn alltid har rätt till sin laglott, alltså halva arvet, Om den avlidne har två barn ärver de varsin laglott, som tillsammans utgör häften av arvet. Om man har barn sedan tidigare i ett annat äktenskap måste man också specificera hur de ska ärva den avlidne.

– Många tror att det är väldigt krångligt att upprätta testamenten, men det brukar gå relativt fort. Mellan 20 och 60 minuter är standard. Folk har sällan komplicerade Gyllenhammar-tillgångar, berättar My Hellborg från Hellborgs juridiska byrå, till GP.

Om den avlidne inte har släkt eller arvingar kommer tillgångarna tillfalla Allmänna arvsfonden som finansierar stöd till ungdomar, personer med funktionsnedsättning och barn. En del väljer också att testamentera sina pengar till valfri, ideell organisation.

I Sverige finns heller inget krav på att upprätta ett testamente eller på hur det ska se ut. Det kan skrivas på ett vanligt papper, det viktiga är att det är undertecknat av två vittnet och att man tydligt ser vad som framgår. Det finns en mängd dokumentmallar att hämta på nätet då det kan bli krångligt om man har komplicerade familjeförhållanden.

­– Ett äktenskapsförord ska registreras hos Skatteverket för att de ska vara giltiga. Det finns en del som vill att det ska vara så med testamenten också. Byrålådan är inte så säker. Det kan börja brinna eller vad som helst. Då är testamentet borta, säger My Hellborg.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS